Gab

Stort intresse för ny konkurrent till Twitter

Publicerad 19 november 2016 kl 13.55
Av Mattias Albinsson

Teknik. Intresset för Twitter­konkurrenten Gab uppges vara enormt. Över 160.000 människor har nu anmält sig för att få delta i ett pågående betatest.

Dela artikeln

I juli i år efterlyste den ideella visselblåssar­föreningen Wikileaks ett alternativ till Twitter. Anledningen var att Twitter börjat censurera och stänga av i synnerhet kända konservativa röster från det sociala mediet.

Den öppet homosexuelle Breitbart­medarbetaren Milo Yiannopoulos är en av dem som stängts av. The New York Times tidigare redaktör Robert Stacy McCain och juridik­professorn Glenn Reynolds är andra kända namn som bannlysts från tjänsten.

I fallet McCain är det okänt varför han stängdes av, men Reynolds spärrades efter att ha uttryckt sig fientligt om upplopps­makare som attackerar polisen, plundrar butiker och bränner ned byggnader.

Wikileaks oroar sig för att censuren så småningom kommer drabba dem. Organisationen är avskydd av det amerikanska politiska etabliss­emanget och grundaren Julian Assange jagas anklagad för spioneri.

Redan i augusti annonserades en konkurrent kallad Gab på webbsidan Regated.com.

Syftet med den nya tjänsten är att erbjuda en plattform med få eller inga politiska grindvakter. Enligt webbsidan gab.ai är "illegal pornografi", "hot och terrorism" samt spridandet av "privat information" det enda som är förbjudet på Gab.

I övrigt är tjänsten snarlik Twitter: Istället för "tweets" kallas de meddelanden som skrivs "gabs". Maximala antalet tecken en "gab" kan innehålla är 300, istället för 140. Användare kan rösta upp och rösta ned gabs och användarna kan följa varandra.

Symbolen för tjänsten Gab är en grön groda som påminner om "Pepe the frog", en groda som kommit att bli en symbol för den alternativa högern i USA. Gabs grundare poängterar emellertid att tjänsten är till för alla, inte endast dem med vissa politiska åsikter.

Gabs gröna groda.

Månaden efter Gab annonserats rapporterade Breitbart att 120.000 gabs skickats under de första två veckorna.

– Världens respons på Gab kan inte beskrivas som något annat än otrolig, kommenterade VD:n Andrew Torba.

Men än så länge befinner sig det nya sociala mediet i betatestfas. Den som vill prova den nya tjänsten måste alltså ställa sig i kö och där står redan över 160.000 andra som väntar på att få bli medlemmar.

Se även:
Twitter massblockerar althöger-profiler efter Trumps seger
Efter avstängningen av Milo Yiannopoulos från Twitter – WikiLeaks överväger starta konkurrerande tjänst


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0