Gab

Trump uppges använda "Twitter för rasister"

Publicerad 15 december 2016 kl 10.57
Av Mattias Albinsson

Politik. USA:s blivande president Donald Trump uppges ha gått med på den sociala nätverkssajten "Gab". Samtidigt ger han kalla handen till flera etablerade IT-företag som Twitter, Yahoo! och AOL.

Gilla artikeln på Facebook

Se även: Inte Trump bakom Gab-konto

"Glad to be apart of the #GabFam Let's #MAGA"

Så uppges Donald Trump ha skrivit natten till torsdagen, svensk tid, i sitt första inlägg på den nystartade sociala nätverks­plattformen "Gab".

Det är ännu inte helt klart om det verkligen är Trump som står bakom kontot, men de flesta Gab­användare tycks anta det. Språket är sig likt och enligt inlägg på kontot jobbas det på att få det officiellt bekräftat.

Bild: Skärmdump

Förra veckan uppmärk­sammades att Michael Flynn Jr, son till USA:s nye nationelle säkerhets­rådgivare, uppmanat den nya regeringen att överge Twitter för Gab. Flynn Jr. uppges stå nära Trumps nya övergångs­organisation, arbetar med sin pappa och syns på fotografier tillsammans med bland andra Trump i Trump Tower.

Gab har mött en storm av vänsterhat och bland annat anklagats för att vara ett "Twitter för rasister", skrev Salon förra månaden. Salons Thor Benson, som beskriver sig själv som vänster, tycks emellertid ha blivit lite besviken över att han inte hittade mer "rasism eller sexism" på Gab efter att ha registrerat ett anonymt konto på sajten.

Den nya sociala nätverks­plattformen har växt fram sedan Twitter och Facebook inlett utrensningar av personer som uttryckt konservativa åsikter. Ofta handlar anklagelserna om påstådd rasism, men inte sällan stängs även andra användare av utan någon direkt motivering.

Ett flertal Trump­sympatisörer har stängts av från Twitter. Samtidigt arrangerar vänsteraktivister kampanjer mot den konservativa nyhetssajten Breitbart för att förmå företag att sluta annonsera på den. Och stora etablerade mediebolag utövar påtryckningar för att stoppa vad man menar är "falska nyheter". Än så länge har emellertid vare sig Twitter eller Facebook stängt av sajtens konton.

Samtidigt som Trump tycks känna sig till rätta på Gab gav han kalla handen till Twitter, Yahoo! och AOL inför ett toppmöte under gårdagen, skriver Daily Mail. De tre företagens VD:ar var inte välkomna att närvara under toppmötet med teknikföretag i New York.

På plats fanns däremot VD:arna för Facebook, Microsoft, SpaceX och Tesla, skrev Fria Tider igår.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0