Återvandring

Strid om återvandring mellan SD och ungdomsförbundet

Publicerad 27 november 2021 kl 05.38

Inrikes. SD-toppen Mattias Karlsson valde att jämföra sitt eget ungdomsförbund med "kommunisterna" när han fick kritik av Ungsvenskarna för att ha urvattnat partiets politik för återvandring. Utspelet gjorde han på partiets landsdagar på fredagen.
– Sansa er lite grann och lämna halmgubbarna till kommunisterna, dundrade Karlsson från podiet.

Dela artikeln

På senare år har SD:s partistyrelse, med chefsideologen Mattias Karlsson i spetsen, kraftigt tonat ned partiets krav på återvandring. Under SD:s landsdagar krävde Ungsvenskarna en hårdare politik, vilket fick Karlsson att uppmana dem att "sansa sig" och att jämföra dem med kommunistiska partier.

En av ungdomsförbundets företrädare, Rebecka Fallenkvist, riktade hård kritik mot hur Karlsson och SD-ledningen har försökt urvattna partiets tidigare hårda linje i migrations­politiken. Hon konstaterade vidare att SD-väljare knappast kommer överge SD för att partiet tydligt är emot invandring, och antydde att partistyrelsen agerar så som den gör av andra skäl.

– Är det för att vi försöker bli en del av det etablissemang som vi själva påstår oss bekämpa? sade Fallenkvist, som är nyhetsankare på SD:s Youtube-kanal Riks, och fortsatte:

– Sverigedemokraterna gör mycket men i detta fallet inte tillräckligt. Vi är inte moderater, vi är inte kristdemokrater, vi är sverigedemokrater.

Linnea Alm, SD-ledamot i utbildningsnämnden i Uppsala, konstaterade att SD på kommunal nivå gör mycket för att främja återvandring men att det krävs mer stöd från partiledningen centralt.

– Vill vill vräka kriminella och deras familjer från kommunens bostäder, konstaterade hon och angrep ett anförande från SD- och Flashback-profilen Jörgen Fogelklou, som använt SD:s arbete för återvandring på kommunal nivå som ett argument för att inte föra en tydlig återvandrings­politik på riksplanet.

– Det här håller jag inte med om. Vi som sverigedemokrater ska ha ledartröjan på oss i återvandringsfrågorna, både i kommunerna, regionerna och riksdagen, sade hon.

Jonathan Sager från Ungsvenskarna i Kalmar jämförde invandringen från tredje världen med en sjunkande kanot.

– Varje människa som har befunnit sig i en sådan har förstått att det räcker inte med att stoppa inflödet: Det krävs ett rejält utflöde, sade han.

Mattias Karlsson tog sig till sist upp på scenen och påstod att han "egentligen" inte tänkte ge sig in i fler internstrider, men när han fick höra "kraftigt överdriven retorik och halmgubbar" så ändrade han sig. Från podiet dementerade Karlsson sedan att partistyrelsen numera ville ha ett mångkulturellt samhälle och uppmanade ungdomsförbundet att sluta anklaga dem för det.

– Vi har den senaste tiden här fått höra här från olika företrädare från ungdomsförbundet att man ifrågasätter om partistyrelsen är för assimilation eller nu vill ha ett mångkulturellt samhälle. Man har ställt retoriska frågor om huruvida partistyrelsen vill tillåta barnaga varannan dag. Man har lagt fram insinuationer om att partistyrelsen skulle anpassa utformningen av partiets politik till åsikterna hos SVT och det har också påståtts att SD inte har någon återvandringspolitik, sade Karlsson.

Enligt Mattias Karlsson, som räknas som en av partiets mest skickliga maktspelare när det kommer just till SD:s viktiga internstrider, står det ett avsnitt om återvandring på partiets hemsida.

– Så att ungdomlig entusiasm är fantastiskt bra men sansa er lite grann och lämna halmgubbarna till kommunisterna, avslutade Karlsson.

Ungsvenskarnas motion om ett tydligare ställningstagande för återvandring och assimilation röstades därefter ned av medlemmarna.

Enligt SVT:s expert Paula Bieler innehåller Ungsvenskarnas motion "inga konkreta förslag" på hur återvandring ska bedrivas, utan handlar bara om "ordval och kommunikation". Men det stämmer inte med innehållet i själva motionen, där ungdomsförbundet bland annat problematiserar att partistyrelsen vill förbjuda bistånd till islamistiska regimer, då Sverige bör kunna utöva biståndspåtryckningar för att förmå dem att ta emot sin egna medborgare när återvandring sker, så att återvandringsbeslut kan verkställas.

"Några länder som antingen är rena islamistregimer eller annars tillämpar sharialag och är värda att nämna i sammanhanget är Afghanistan, Iran, Egypten, Nigeria, Somalia, Irak, Pakistan och Syrien – några länder som rimligtvis har en del medborgare att ta emot när vi utvisar dem. Med förslagen såsom de är framlagda kan inga biståndspåtryckningar gentemot nämnda länder utövas varför andra lösningar måste utforskas", skriver ungdomsförbundet i sin motion.

Vad gäller ordval kritiseras moderpartiet dock för att ha börjat tala om "integration" istället för assimilation av invandrare. SD:s politik har traditionellt utgått från att invandrare ska assimileras till att bli svenskar, hur det nu ska gå till.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.