RUT-rapporten
Ett helt folkslag lever fikaliv – du betalar.

Mediansomalierns jobbinkomst: 100 kr i månaden – resten är bidrag

Publicerad 10 april 2021 kl 06.12

Inrikes. På uppdrag av Moderaterna studerade Riksdagens utredningstjänst (RUT) hur det går med integrationen av de somalier som invandrade till Sverige under en period på fyra år fram till 2019. Vid periodens utgång drog median­somaliern in 100 kronor i månaden på att arbeta, visar Moderaternas rapport.

Gilla artikeln på Facebook

Fakta: Somalier

Somalier är en utsatt grupp:

  • Vid utgången av 2019 bodde 111.014 somalier i Sverige. (SCB)
  • Varje somalier som får uppehållstillstånd kostar skattebetalarna 10 miljoner kronor. (ABC)
  • Bland somalierna som bott upp till fyra år i Sverige är medianinkomsten från arbete 100 kr/mån och resten är bidrag. (RUT)
  • Nio av tio somaliska invandrare är analfabeter. (Yle)
  • En av fem unga somaliska män i Göteborg är inblandade i minst ett våldsbrott under en tvåårsperiod. (GP)
  • 82 procent av somalierna i Sverige är arbetslösa. (SR)
  • Medel-IQ i Somalia är ca 68. Det innebär att sannolikheten att en slumpmässig svensk har högre IQ än en slumpmässig somalier är 94 procent. (Lynn 2002)
  • Somalier är avsevärt mer nöjda med tillvaron i Sverige än vad etniska svenskar är. Mest nöjda med Sverige är somaliska analfabeter. (SvD)

Medianinkomsten från lönearbete eller näringsverksamhet bland personer i arbetsför ålder från Somalia som kommit de senaste fyra åren uppgick 2019 till drygt 100 kronor per månad, enligt siffrorna som RUT har lämnat till riksdagen på uppdrag av Moderaterna.

Somaliernas inkomster i Sverige består därmed nästan undantagslöst av bidrag istället för självförsörjning.

Moderaterna har definierat självförsörjande som att ha en inkomst från arbete på 12.500 kronor i månaden netto. Med en genomsnittlig löneinkomst på 100 kronor skulle det innebära att högst en av 125 undersökta somalier försörjer sig på att jobba, medan resterande 124 helt och hållet går på bidrag.

Det är inte bara somalier som regelmässigt lever på bidrag istället för att arbeta, utan även bland araberna ser det mörkt ut. Motsvarande medianinkomst för personer från Syrien var exempelvis strax under 4.000 kronor per månad under samma period. Resten av inkomsterna bestod av bidrag.

I Moderaternas integrations­kommission föreslås nu ökad återvandring av illegala araber och somalier som en av åtgärderna för att minska bidragsbördan. Flera av de mest svårintegrerade invandrargrupperna på arbetsmarknaden kommer idag från länder som vägrar ta emot sina egna medborgare om de inte återvandrar frivilligt, men det vill Moderaterna ändra på.

"Sverige bör ställa krav på ursprungsländer som tar emot svenskt bistånd att samarbeta vid återtagande av sina medborgare. Det kan till exempel handla om länder såsom Irak, Iran och Somalia", skriver partiets integrationskommission i sin rapport och fortsätter:

"Konsekvensen att vägra ta emot sin medborgare som nekats rätt att vistas i Sverige bör vara att hela eller delar av biståndet dras in".

En stor andel av somalierna har dock redan fått svenska medborgarskap, vilket innebär att de med nuvarande lagstiftning inte kan utvisas även om de inte heller kan försörja sig i Sverige.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.