Studie avfärdar "undvik rött kött" som bluff

Publicerad 27 november 2019 kl 19.04

Vetenskap. Trots att både WHO och de flesta etablerade forskare är överens om att det inte är bevisat att "rött kött" är cancerogent hävdar Livsmedelsverkets kostråd att man bara får äta 500 gram "rött kött" i veckan och att man annars riskerar cancer. Nu visar en studie att hälsovinsterna med rådet – om de finns – är så små att de knappt kan mätas.

Gilla artikeln på Facebook

Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Alltså är både köttfärssåsen och söndagssteken bannlyst i normala portionsstorlekar. Dessutom är allt charkuterikött förbjudet eftersom det också anses orsaka cancer.

"Satsa på mer vegetariskt och ägg, och ibland fisk eller fågel", skriver Livsmedelsverket. Till den som känner sig spyfärdig av ensidigheten har myndigheten ett lugnande besked:

"Kyckling går att variera nästan hur mycket som helst".

Men nu visar en studie att det bara ger knappt mätbara hälsofördelar att sluta äta charkuterikött, och för icke-processat rött kött är det tveksamt om det finns några hälsovinster alls. Studien är en genomgång av tidigare högkvalitativa studier inom området, och när de sammanvägda resultaten har sammanställts visar det sig att den som äter "rött kött" knappast utsätter sig för någon överhängande livsfara.

Om 1.000 personer skulle avstå tre portioner rött kött per vecka för resten av sina liv, så skulle sju av de som annars hade dött i cancer dö av något annat istället, enligt studien.

BBC skriver att resultatet i huvudsak är detsamma som tidigare studier har visat, men att sättet att tolka resultaten och förklara innebörden av dem för allmänheten är annorlunda.

Forskarna har nämligen dragit slutsatsen att det "inte är så farligt" att äta både rött och processat kött som vanligt, även om resultaten i tidigare studier stämmer.

Men det viktigaste, enligt forskarna, är att sju dödsfall per tusen inte är någon signifikant avvikelse, och att man därför inte kan dra några säkra slutsatser om köttkonsumtion överhuvudtaget orsakar cancer.

Faktum är att inte huvudfåran inom vetenskapen har hävdat att rött kött orsakar cancer, i motsats till vad medier och Livsmedelsverket påstår.

Världshälsoorganisationens (WHO) cancerforskningsenhet beskriver nämligen endast processat kött som cancerogent, medan rött kött anges som "antagligen" cancerogent.


Forskarna själva chockade av resultatet. Åldrandet bromsades inte bara – försökspersonernas kroppar blev flera år "yngre".0 Plus

Börjar gallskrika: "Snälla skjut mig inte!" Manlig kollega reagerar blixtsnabbt – och kommer till undsättning.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Svensk kvinna, 26, och man, 30, döda i corona

26-årig kvinna i Stockholm död. Nu hemligstämplar myndigheterna alla uppgifter om unga dödsoffer.0 

Ekonominyheter

Ansöker om rekonstruktion. 1.000 anställda berörs om bolaget går omkull.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Mer från Vetenskap

Malariamedicin kan göra coronadrabbade mindre sjuka

Kina och Sydkorea satsar på att ge människor medicin som tidigare använts mot malaria.. Storbritannien förbjuder all export av klorokin för att kunna medicinera den egna befolkningen.0 

Corona samlas i pungen – män kan bli sterila

Öppnar för svensk "flocksterilitet".. Forskarlagets upptäckt: Viktigt att agera snabbt om du får ont i pungen av din coronainfektion.0 Plus

Vetenskap

Sveriges insekter räknade – så många arter finns det. Forskare slutför Carl von Linnés arbete.0 

Forskare i upprop – kräver att politikerna agerar mot gifterna. Vanliga livsmedelsförpackningar ger ADHD, fetma, diabetes och cancer.0 Plus

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0