Studie avfärdar "undvik rött kött" som bluff

Publicerad 27 november 2019 kl 19.04

Vetenskap. Trots att både WHO och de flesta etablerade forskare är överens om att det inte är bevisat att "rött kött" är cancerogent hävdar Livsmedelsverkets kostråd att man bara får äta 500 gram "rött kött" i veckan och att man annars riskerar cancer. Nu visar en studie att hälsovinsterna med rådet – om de finns – är så små att de knappt kan mätas.

Gilla artikeln på Facebook

Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Alltså är både köttfärssåsen och söndagssteken bannlyst i normala portionsstorlekar. Dessutom är allt charkuterikött förbjudet eftersom det också anses orsaka cancer.

"Satsa på mer vegetariskt och ägg, och ibland fisk eller fågel", skriver Livsmedelsverket. Till den som känner sig spyfärdig av ensidigheten har myndigheten ett lugnande besked:

"Kyckling går att variera nästan hur mycket som helst".

Men nu visar en studie att det bara ger knappt mätbara hälsofördelar att sluta äta charkuterikött, och för icke-processat rött kött är det tveksamt om det finns några hälsovinster alls. Studien är en genomgång av tidigare högkvalitativa studier inom området, och när de sammanvägda resultaten har sammanställts visar det sig att den som äter "rött kött" knappast utsätter sig för någon överhängande livsfara.

Om 1.000 personer skulle avstå tre portioner rött kött per vecka för resten av sina liv, så skulle sju av de som annars hade dött i cancer dö av något annat istället, enligt studien.

BBC skriver att resultatet i huvudsak är detsamma som tidigare studier har visat, men att sättet att tolka resultaten och förklara innebörden av dem för allmänheten är annorlunda.

Forskarna har nämligen dragit slutsatsen att det "inte är så farligt" att äta både rött och processat kött som vanligt, även om resultaten i tidigare studier stämmer.

Men det viktigaste, enligt forskarna, är att sju dödsfall per tusen inte är någon signifikant avvikelse, och att man därför inte kan dra några säkra slutsatser om köttkonsumtion överhuvudtaget orsakar cancer.

Faktum är att inte huvudfåran inom vetenskapen har hävdat att rött kött orsakar cancer, i motsats till vad medier och Livsmedelsverket påstår.

Världshälsoorganisationens (WHO) cancerforskningsenhet beskriver nämligen endast processat kött som cancerogent, medan rött kött anges som "antagligen" cancerogent.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Mer från Vetenskap

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art

Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Forskarlarmet: Svenska politiker struntar helt i gifterna i dricksvattnet

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan.. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Hormonbehandling kan minska antalet homosexuella män med 30 procent

Studie: Nu kan ett botemedel ha hittats.. Forskare har identifierat antikroppar hos gravida kvinnor som gör pojkar homosexuella.0 Plus

Vetenskap

Gener tros göra norrlänningar svaga för cancerform. Fyra till fem gånger så vanlig i norra Sverige som i resten av världen.0 

Svengelska "intelligent" och "förtroendeingivande". Studie: Så uppfattas engelska med brytning.0 

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0