Israels många tillverkare av spyware och datavirus har hamnat i kris efter Hamas attack.

Svalt intresse för israelisk spionteknik i år

Publicerad 9 december 2023 kl 09.23

Vetenskap. Efter Hamas överrasknings­attack mot Israel i oktober, då terrororganisationen lyckades ta över flera israeliska militärbaser, har tilltron till israelisk spionteknik fått sig en knäck bland världens regeringar. Nu hotas Israels många tillverkare av spyware och datavirus av kris, rapporterar Haaretz.

Dela artikeln

Israel har tidigare varit en förhållandevis framgångsrik tillverkare av datavirus såsom trojaner och spyware-program, som israeliska företag har lyckats sälja till utländska regimer.

Särskilt uppmärksammad har den israeliska spywarejätten NSO blivit, som hjälper politiker världen över att hålla koll på sina befolkningar genom att spionera på deras mobiltelefoner med hjälp av trojanen "Pegasus".

Men på årets upplaga av Parc des Expositions, en fransk mässa där spionteknik­företag ställer ut sina avlyssnings- och övervaknings­program för att locka intresse bland politiker och försvarsmakter inom EU, var inte ett enda israeliskt försvarsföretag närvarande i år, skriver Haaretz.

Samtidigt har många investerare avbrutit sina planerade investeringar i israelisk spion- och it-teknik, vilket kostar landet miljarder.

Enligt revisionsjätten PWC har antalet börsnoteringar och uppköp av israeliska teknikföretag bromsat in kraftigt och hittills mer än halverats under 2023 jämfört med förra året, skriver Ctech.

Totalt handlar det om ett bortfall motsvarande mer än 80 miljarder kronor för Israels del, visar PWC:s beräkningar.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.