Negra Efendic är asyljournalist på Svenska Dagbladet.

SvD:s asylkampanj får hård kritik

Publicerad 5 december 2018 kl 17.56

Media. Nyhetsmagasinet Fokus chefredaktör Johan Hakelius riktar nu hård kritik mot Svenska Dagbladet, som han anklagar för att driva en politisk kampanj mot ålderstester av ensamkommande.

Gilla artikeln på Facebook

© Bengt Oberger

SvD.s chefredaktör Fredric Karén.

Svenska Dagbladet har i flera månader låtit sin vänsterjournalist Negra Efendic skriva otaliga artiklar om ålderstesterna, som hon anklagar för att vara rättsosäkra. Många av hennes övriga alster i tidningen är så kallade snyftartiklar om afghanska män som riskerar utvisning. 

Artiklarna har publicerats som objektiva nyhetsartiklar, vilket Fokus chefredaktör Johan Hakelius nu reagerar på.

"När, tänker sig SvD:s redaktörer, blir journalistik snarare propaganda? Om inte här, så när?" frågar sig Hakelius.

Han nämner en intervju som Negra Efendic nyligen gjorde med Elias Palm, avdelningschef vid Rättsmedicinalverket.

"Jag kan inte påminna mig när jag senast läste en så skruvad och insinuant intervju på nyhetsplats i en stor svensk tidning", skriver Hakelius.

Artikeln har enligt Hakelius som enda syfte att "att slå fast att Negra Efendics syn på åldersbedömningar är den enda försvarbara och att få Elias Palm att antingen kapitulera eller skämmas för att han inte gör det".

Johan Hakelius skriver att Negra Efendic har bevakat ämnet på samma sätt sedan hennes "långa kampanj på nyhetsplats började".

Han konstaterar att det visserligen inte är något fel med opinionsjournalistik i sig. 

"Men hur går det till när en av landets största tidningar låter en viktig fråga bli föremål för en direkt kampanj på nyhetsplats? Hur går resonemangen, när skruvade debattinlägg presenteras som nyhetsartiklar och analys och mångsidighet ersätts av rasande angrepp på myndighetspersoner, i växelverkan med inkännande personporträtt av ensamkommande?" frågar sig Johan Hakelius.

Svenska Dagbladet, som finansieras av skattebetalarna via presstödet, profilerar sig som en "obunden konservativ" tidning. Men chefredaktören Fredric Karén har fått kritik för att vrida tidningen i en allt mer vänsterradikal riktning. I augusti avslöjade Fria Tider att tidningen hade värvat en kvinnlig journalist som öppet skröt om att hon hade deltagit när en vänsterextrem mobb förstörde ett torgmöte med SD-ledaren Jimmie Åkesson i Uppsala.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0