Negra Efendic är asyljournalist på Svenska Dagbladet.

SvD:s asylkampanj får hård kritik

Publicerad 5 december 2018 kl 17.56

Media. Nyhetsmagasinet Fokus chefredaktör Johan Hakelius riktar nu hård kritik mot Svenska Dagbladet, som han anklagar för att driva en politisk kampanj mot ålderstester av ensamkommande.

Gilla artikeln på Facebook

© Bengt Oberger

SvD.s chefredaktör Fredric Karén.

Svenska Dagbladet har i flera månader låtit sin vänsterjournalist Negra Efendic skriva otaliga artiklar om ålderstesterna, som hon anklagar för att vara rättsosäkra. Många av hennes övriga alster i tidningen är så kallade snyftartiklar om afghanska män som riskerar utvisning. 

Artiklarna har publicerats som objektiva nyhetsartiklar, vilket Fokus chefredaktör Johan Hakelius nu reagerar på.

"När, tänker sig SvD:s redaktörer, blir journalistik snarare propaganda? Om inte här, så när?" frågar sig Hakelius.

Han nämner en intervju som Negra Efendic nyligen gjorde med Elias Palm, avdelningschef vid Rättsmedicinalverket.

"Jag kan inte påminna mig när jag senast läste en så skruvad och insinuant intervju på nyhetsplats i en stor svensk tidning", skriver Hakelius.

Artikeln har enligt Hakelius som enda syfte att "att slå fast att Negra Efendics syn på åldersbedömningar är den enda försvarbara och att få Elias Palm att antingen kapitulera eller skämmas för att han inte gör det".

Johan Hakelius skriver att Negra Efendic har bevakat ämnet på samma sätt sedan hennes "långa kampanj på nyhetsplats började".

Han konstaterar att det visserligen inte är något fel med opinionsjournalistik i sig. 

"Men hur går det till när en av landets största tidningar låter en viktig fråga bli föremål för en direkt kampanj på nyhetsplats? Hur går resonemangen, när skruvade debattinlägg presenteras som nyhetsartiklar och analys och mångsidighet ersätts av rasande angrepp på myndighetspersoner, i växelverkan med inkännande personporträtt av ensamkommande?" frågar sig Johan Hakelius.

Svenska Dagbladet, som finansieras av skattebetalarna via presstödet, profilerar sig som en "obunden konservativ" tidning. Men chefredaktören Fredric Karén har fått kritik för att vrida tidningen i en allt mer vänsterradikal riktning. I augusti avslöjade Fria Tider att tidningen hade värvat en kvinnlig journalist som öppet skröt om att hon hade deltagit när en vänsterextrem mobb förstörde ett torgmöte med SD-ledaren Jimmie Åkesson i Uppsala.


Som magi – spektakulära upptäckten. Så fungerar den mycket enkla och smärtfria terapin.0 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Alexander Bards rasande attack mot DN:s chefredaktör. "Fy fan vilken falsk jävel han är, det öppna samhällets allra största fiende."0 

Mer från Media

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat fungerande botemedel mot fetma – utan biverkningar. Kan reglera hur mycket och hur snabbt maten bryts ner.0 Plus

Folkslag bär på unika gener från förhistorisk apmänniska. Spår av utdöda arten dröjer sig kvar – mitt i tredje världen.0 Plus

Kultur

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0