Korruption
DU BETALAR: Svea hovrätt dömer nu skattebetalarna att betala 38 miljoner kronor i advokatskostnader till Lars Nyberg och hans två kumpaner. En timkostnad på 4.200 kronor är "skälig", enligt domstolen.

Svea hovrätt friar korrupt Telia-vd för korruption

  • Telia åkte fast i penningtvättshärva efter att ha mutat till sig 3G-licenser i Uzbekistan
  • Satte in muta på 3 miljarder kr på diktatorns dotters konto
  • USA och Nederländerna gav Telia 7,7 miljarder i böter
  • Men i Sverige hävdar domstolarna att mutan är laglig
  • Enligt hovrätten måste mutan betalas direkt till politikern för att det ska vara fråga om mutbrott, inte till dottern
  • Tidigare Telia-vd:n Lars Nyberg frias därför helt
Publicerad 4 februari 2021 kl 15.00

Lag & Rätt. Statliga Telia och förre vd:n Lars Nyberg frias nu från åtalet om mutbrott efter penningtvätts­härvan i Uzbekistan, trots att det är utrett att Nyberg mutade dottern till Uzbekistans diktator med 3 miljarder kronor i utbyte mot 3G- och 4G-licenser i landet. Enligt hovrätten är mutan laglig eftersom den inte gick direkt till politikern – utan till hans dotter.

Dela artikeln

Holländska och amerikanska myndigheter har redan dömt Telia att betala motsvarande 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor. Men Sverige och Uzbekistan har vägrat att erkänna något fel och när Nyberg och två av hans kumpaners straffrättsliga ansvar prövades blev det mycket riktigt friande domar från svenska domstolar.

Under utredningen i Stockholms tingsrätt framgick det att Nyberg var drivande när Telia betalade pengar till diktatordottern Gulnara Karimova och under rättegången kunde Nyberg inte ange några lagliga syften med transaktionerna, som upptäcktes av schweiziska banker vid en penningtvätts­utredning där. Upptäckten ledde till att Schweiz stängde kontona och att mutbetalningarna från svenska statens telekomjätte rapporterades till holländska, amerikanska och svenska myndigheter.

Men Svea hovrätt friar nu Nyberg och två andra tidigare Telia-chefer för det hela, vilket även Stockholms tingsrätt gjorde när målet prövades där 2019. Det är alltså samma tingsrätt som nyligen stängde Fria Tiders ägares bankkonton med påstått stöd i penningtvättslagen.

Av utredningen i tingsrätten framgår att Telia mellan 2007 och 2010 betalade cirka tre miljarder kronor i mutor till den dåvarande diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova. Karimov fattade därefter beslut om att ge Telia tillgång till 3G- och 4G-frekvenserna i landet.

Både Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt tycker emellertid att Karimova inte blev mutad, eftersom hon inte själv var politiker eller tjänsteman. För att det ska vara fråga om muta måste pengarna, enligt de båda domstolarnas strikta tolkning, gå direkt till makthavaren medan det är fullt lagligt att muta någon så länge pengarna slussas exempelvis genom någon i makthavarens familj.

Domen blir en hård smäll för skattebetalarna som får betala drygt 38 miljoner kronor i rättegångskostnader till Lars Nyberg och två av hans kumpaner. Totalt handlar det om drygt 10.000 advokattimmar med en betydligt högre taxa än vad som vanligtvis betalas ut i brottmål.

"Den yrkade timkostnaden om 1800–4200 kr finner tingsrätten som skälig", skrev Stockholms tingsrätt i den bedömning som Svea hovrätt nu har fastställt.


Nyheter från förstasidan

Expressen avpublicerar ledarartikel om judisk flicka

Spred falsk historia från skola i Göteborg. "Har inte gått att verifiera händelseförloppet i detalj."0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.