Honey & the Bees
Efter mordhoten valde de stora tidningarna nätmobbens sida mot Victoria Sloberg, som än idag har svårt att leva normalt efter uthängningen.

"Svennehora, vi ska döda dig": Victoria, 18, tvingades fly sitt hem efter att ha hängts ut som "vit rasist" av skattefinansierat nätgäng

  • Stockholms stads "partnergrupp" Honey & the Bees bedriver brutala hotdrev mot enskilda unga kvinnor
  • I media hyllas Facebookgruppen för sitt "stöd till tjejer"
  • Victoria Sloberg, 18, och hennes vänner och familj hängdes ut och mordhotades på grund av skämtfoton
  • Fick över 100 samtal från näthatare under en enda natt
  • "Hade misshandlat henne till döds om jag såg henne" ... "vi är många som letar efter dig" ... "efterblivna svennehora"
  • En annan kvinna hängdes ut i gruppen efter att ha blivit överfallen av arabiska våldtäktsmän
  • Stockholms stad har "i nuläget valt att avsluta samarbetet med gruppen" när Fria Tider börjar ställa frågor
Publicerad 3 maj 2018 kl 18.30

Media. Victoria Sloberg, 18, tvingades gå under jorden och söka akutvård efter att ha hängts ut som "rasist" och dödshotats i Facebookgruppen "Honey & the bees", som finansieras av Stockholms stad. Men när tidningarna fick nys om händelsen valde de nätmobbens sida – och fortsatte drevet mot 18-åringen.
 – Jag har ingen respekt för svensk media längre. Särskilt inte skvallertidningar som Expressen, säger Victoria till Fria Tider.

Dela artikeln

© Privat

Victoria fick över 100 samtal från näthatare natten efter Honey & the bees uthängning.

© Holger Motzkau

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

"White trash", "horunge", "efterblivna svennehora", "vi är många som letar efter dig".

"Hade nog misshandlat henne till döds om jag såg henne... fucking smuts."

"Du förtjänar ALLT ont som har kommit till dig och kommer komma."

"Hoppas någon slår sönder dom."

"Hade jag sett henne på gatan hade jag klippt henne"... "det här kommer att svida länge".

"Det är HENNES fel att folk mordhotar hennes familj."

Så lyder några av de över tusen kommentarer som 18-åriga gymnasieeleven Victoria Sloberg i Klippans kommun fick ta emot efter att ha blivit uthängd som "rasist" med namn, bild och adress i Facebook-gruppen "Honey & the bees". Allt på grund av påstått "rasistiska" bilder som spridits från en privat fest.

Medlemmarna i gruppen gav sig även på hennes familj och vänner – som även de mordhotades.

Det massiva drevet uppmärksammades av Youtube-profilen "Angry Foreigner" i en video som har fått stor spridning.

Samtidigt inledde Stockholms stad ett skattefinansierat samarbete med just Honey & the Bees – trots att Facebookgruppen redan var känd för sina kontroversiella uthängningar och kampanjer mot enskilda tonårstjejer.

Enligt en tjänsteanteckning från arbetsmarknads­förvaltningen som Fria Tider har tagit del av planerade kommunens tjänstemän att låta sig intervjuas av företrädare för Honey & the Bees "antingen i deras i podd eller som livesändning i gruppen". Intervjun skulle handla om stadens möjligheter att "nå unga kvinnor" och kosta Stockholms skattebetalare 21.000 kronor plus moms, enligt tjänsteanteckningen.

Började med skämt på maskerad
Allt började den 24 mars i år när Victoria Sloberg hade en försenad Halloweenmaskerad tillsammans med en grupp andra ungdomar.

Temat var skräck och någon var utklädd till massmördaren Jason ur "Fredagen den 13:e"-filmerna. En annan bar en Ku Klux Klan-huva.

Vid ett tillfälle under festen togs ett foto som visar hur "Jason" håller en kniv mot halsen på Victoria. En annan skämtbild visar hur Ku Klux Klan-figuren riktar ett gevär mot Victoria, som har svartmålat ansikte.

Kompisarna lade upp bilderna på sin privata Facebooksida, men tog snabbt ner dem eftersom andra användare hörde av sig och ansåg att de var olämpliga och kunde misstolkas. Men fotona hade då redan snabbt börjat spridas vidare.

Beskedet: Du är uthängd
– Klockan nio på kvällen på söndagen skulle jag åka hem till kompis. När jag körde in till gården började mobilen plötsligt plinga om och om igen. Jag hade otroligt många nya meddelanden, säger Victoria.

Uppmärksamheten visade sig snabbt bero på att 18-åringen hade blivit uthängd av Honey & the bees – en Facebookgrupp som gång på gång har hyllas i svensk media för att ge unga invandrar­kvinnor en plattform för att göra sina röster hörda.

– Jag fick ett samtal från en okänd tjej som frågade om jag hade lagt upp bilderna och om jag ville förklara mig. Hon sa att hon bara ville berätta att de lagt upp bilderna på Honey & the bees, en Facebookgrupp med 150.000 medlemmar, säger Victoria och fortsätter:

– De hade publicerat mitt fullständiga namn, mitt telefonnummer, min mammas telefonnummer, min adress och min skola och allt som gick att hitta. Även mina vänner hade börjat hängas ut och de uppmanade folk att skriva till dem. Jag blev skiträdd och undrade vad det var som hände.

Efter uthängningen av Victoria skrev Nyheter24 att de som hängde ut 18-åringen har reagerat "med all rätt" mot "de vidriga bilderna" (Skärmdump).

"Vi planerar komma hem och döda dig"
Därefter började Victorias telefon att ringa konstant i takt med de nya meddelandena på sociala medier. Det gick inte mer än några sekunder mellan samtalen.

– Någon ringde och sa: "Vi planerar att komma hem till dig och döda dig, det är jättemånga vill få tag på dig".

– Det kom som en chock att folk reagerar på det här sättet och jag blev jätterädd. Jag kunde inte vara hemma längre. Inte mamma heller. Nu gällde det verkligen bara att fly, säger Victoria.

På kvällen stängde hon ner alla sociala mediekonton hon hade, men samtalen fortsatte att strömma in.

– På måndagsmorgonen hade jag över 100 missade samtal från folk som hade ringt hela natten. Både från okända och kända nummer.

Sov inte på flera dygn
Victoria fick kontakt med kuratorn på sin skola, trots att det var påsklov. I fem dygn höll hon sig borta från sitt hem av rädsla för att någon av de personer som trakasserade henne skulle göra allvar av sina hot.

– Ingen visste var jag var och jag vågade inte gå in i affärer. Under nätterna vaknade jag gång på gång och skakade.

Efter att inte ha sovit på flera dygn tvingades 18-åringen till slut uppsöka en psykiatrisk akutmottagning.

– På onsdagen ringde jag till vårdcentralen för att få hjälp. Men de sa att de inte kunde hjälpa mig och hänvisade mig istället till psykakuten. Jag gick dit och förklarade vad som hänt och fick till slut sömntabletter, säger Victoria.

Redan på måndagen hade hon och hennes vänner publicerat en offentlig kommentar där de bad om ursäkt för bilderna. Victoria vädjade om att de medlemmarna skulle sluta att hänga ut och mordhota hennes familj och vänner – men hatstormen på Honey & the bees bara fortsatte.

"SUPERHÄFTIGT": Honey & the bees grundare hyllades av Tilde de Paula i TV4:s "Nyhetsmorgon" (Skärmdump/Youtube).

Familj och vänner hängs ut och dödshotas
Många av användarna hånade bara ursäkten och flera skrev att det var Victorias "eget fel" att hennes familj hotades. En del uttryckte förhoppningar om att trakasserierna skulle fortsätta och driva 18-åringen och hennes vänner till självmord.

Nätmobben började även dreva mot vänner till Victoria som inte hade någonting med maskeraden att göra.

– En tjej fick ta emot jättemycket hot trots att hon inte ens var med på festen utan var på jobbet då. De antog bara att hon hade varit där. De ringde bland annat till hennes hyresvärd och började skälla på dem. Sedan började de även kontakta kontakta en kille som i sin tid syntes på en bild tillsammans med henne.

När medierna fick nys om händelsen var vinkeln given: Tonåringarna i Klippan var rasister som skulle utredas för "hatbrott".

Nyheter24: "Med all rätt"
Vänstersajten Nyheter24, som hyllat Honey & the Bees i en lång rad artiklar, rapporterade bland annat om "Youtubestjärnor" var upprörda över "rasistbilderna". En av dem beskrev hur "rätt" det var att hänga ut ungdomarna från festen med namn och bild.

Utan att nämna något om den stora mängden dödshot mot Victoria och de andra ungdomarna skrev Nyheter24 skribent Quetzala Blanco på nyhetsplats att bilderna "med all rätt" väckt den avsky som kom att riktas mot tonåringarna.

Fria Tider har sökt Quetzala Blanco för en kommentar, men 33-åringen visar sig vara väldigt svår att nå. 

– Allt som har med publicering att göra ska tas med vår chefredaktör. Han sitter i ett möte nu, säger en Malin Nilsson som svarar i växeln hos Nyheter24.

Quetzala Blanco är skriven på en adress på centrala Södermalm i Stockholm tillsammans med en 64-årig kvinna som år 2010 dömdes för att tillsammans med den 33-åriga journalisten ha snattat champagne på Systembolaget i Solna centrum. När Fria Tider ringer upp kvinnan visar det sig dock vara tvärstopp även där.

– Jag får inte lämna ut numret till journalister. Men jag antar att du vet att hon jobbar på Nyheter24, så du kan ju alltid mejla dit, säger 64-åringen på telefon.

"Tidningarna hade redan bestämt sig för vad som hänt"
Flera andra tidningar hakade snabbt på drevet mot ungdomarna.

Expressen pratade med en "Youtuber och aktivist" som själv hade publicerat personuppgifter på Victoria och de andra. Vänsteraktivisten fick oemotsagd lägga ut texten om hur de dödshotade tonåringarna hade lagt ut bilderna "på sina egna offentliga sociala medier, under sina egna namn från början" och att de därför själva fick "ta ansvar" för uthängningen.

Victoria berättar att hon blev uppringd av en manlig journalist på Aftonbladet – som vägrade att redogöra för hennes bild av det inträffade.

– Han ville inte veta vad som hänt utan bara vad min ursäkt var. De hade redan bestämt sig för vad som hade hänt. Tidningarna nämnde inte något av de hot och trakasserier som jag utsätts för. HD (Helsingborgs Dagblad, FT:s anm.) skrev bara något om att en elev blivit rädd.

– Jag har ingen respekt för svenska tidningar längre, särskilt inte skvallertidningar som Expressen och Aftonbladet. De skriver bara skit och det vet jag nu. De flesta journalister som skrev om det hade samma fel i sina artiklar. Det visar att de bara har kopierat av varandra utan att ta reda på fakta. Det är fruktansvärt.

Administratörer lät dödshoten ligga kvar
"Honey & the Bees" har en rad administratörer och enligt reglerna är det förbjudet att hänga ut personer i gruppen.

"Man får inte hänga ut någon person med namn/bild i syfte att skada personen i fråga", står det i regelverket.

Men enligt Victoria gjorde de ansvariga ingenting för att stoppa uthängningarna och hoten mot henne.

– Det var otroligt många som deltog och kommenterade, men administratörerna gjorde ingenting. Inläggen rördes inte. Ingen blev tillsagd.

På sociala medier finns en lång rad vittnesmål om hur andra privatpersoner – ofta kvinnor – har hängts ut och utsatts för hat och hot av den mediehyllade Facebookgruppen.

Blev överfallen av araber – hängdes ut som rasist
En kvinna, som säger att hon inte orkar ställa upp i en intervju med Fria Tider, har tidigare utsatts för ett brutalt våldtäktsförsök av två araber.

När hennes fästman skrev om händelsen på Facebook länkades hans inlägg in i Honey & the Bees flöde med uppmaningen att massanmäla inlägget.

"Två stora rasister försöker utnyttja sympati på propaganda", skrev användaren i Facebookgruppen.

Uthängningen ledde till att offret, som har invandrat från Polen, utsattes för en våg av hat från Honey & the Bees medlemmar.

"De galna tjejerna från denna grupp kallade mig för det värsta. De har även kontaktat mina barn", skriver kvinnan på Facebook.

"Jag grät flera nätter efter denna hetsjakt", fortsätter hon.

Administratör hånade misshandlad kvinna
Ett annat offer för "tjejgruppen" är en ung kvinna som blev misshandlad av sin pojkvän när hon befann sig utomlands. En av huvudadministratörerna i gruppen hånade bilderna på kvinnans skador och anklagade henne för att ha iscensatt misshandeln. Administratörens argument var att hon själv hade sett ut som den misshandlade kvinnan på bilden när hon "blödde näsblod i sömnen".

Samma administratör vägrade sedan att be om ursäkt – och hotade istället att "polisanmäla" alla som sprider interna skärmdumpar från gruppen i "utpressningssyfte". Administratören vidhöll också att det kvinnliga offret hade fejkat sina skador, trots att mannen sedan dömdes för misshandeln.

Honey & the Bees grundare Lina Taha, 26, startade i slutet av september förra året en enskild firma i syfte att tjäna pengar på gruppen – som då hade över 120.000 medlemmar.

– Jag känner nu att jag vill utveckla gruppen. Tanken är att tjejer ska lyfta varandra, sade Lina Taha till 24 Kristianstad.

En av de bilder från maskeraden som inledde hatstormen mot Victoria. (Privat)

"Kommer hänga ut varenda person"
Fria Tider har i flera dagar sökt Lina Taha för en kommentar, men hon har inte återkommit.

Skärmdumpar som Fria Tider tagit del av visar dock att Taha anser att hon själv är utsatt för "trakasserier" från personer som "kontaktar våra jobb och våra samarbeten för att förstöra vårt levebröd i slutet av månaden".

"Jag kommer framöver hänga ut varenda person som talar illa om mig bakom min rygg", skriver hon.

Efter att Angry Foreigner publicerat sin kritiska video om Honey & the Bees har administratörerna förbjudit alla länkar till filmen.

En av gruppens första samarbetspartner sedan den kommersiella verksamheten drog igång är Stockholms stad.

Arja Lindholm, kommunikationschef vid Stockholms stads arbetsmarknadsförvaltning, bekräftar att kommunen haft ett samarbete med Honey & the Bees. Enligt projektbeskrivningen ska Honey & the Bees hjälpa Stockholms stad att nå ut till "unga kvinnor mellan 20-29 år som saknar arbete och studier" och att "avdramatisera myndighetskänslan och skapa en mer 'personlig feeling'".

Stockholms inledde samarbete – efter hotkampanjen
När Fria Tider börjar ställa frågor om samarbetet tar det ett tag innan vi får svar från Lindholm. Efter ett tag återkommer hon dock med följande besked via mejl.

"Dock har vi i nuläget valt att avsluta samarbetet med gruppen för att se över formen. I dag kan vi inte säga om samarbetet kommer att återupptas eller inte".

Enligt Gabriella Rossetti, arkivarie vid Stockholms stad, inleddes samarbetet den 2 april i år och avslutades bara tio dagar senare. En tjänsteman vid kommunen uppger nu att det är osäkert hur mycket pengar som i slutändan kommer att betalas ut till Honey & the Bees.

Trots kritiken mot Honey & the Bees uthängningar och drev har gruppen och dess grundare konsekvent och okritiskt hyllats i svensk media.

– Grattis till en fantastisk formidabel succé! Det är superhäftigt, sade en lyrisk Tilde de Paula när hon intervjuade Lina Taha och andra bakom Honey & the Bees podcast i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Facebookgruppens grundare Lina Taha, 26, har startat ett bolag för att tjäna pengar på Honey & the bees. En av hennes samarbetspartners: Stockholms stad. (Skärmdump/Youtube)

"Befriad från hat"
– När man tittar i den så är den bra. Den är befriad från hat, fortsatte Tilde de Paula.

Enligt medieprofilen och vänsteraktivisten Emanuel Karlsten har Lina Taha har skapat "ett modernt tidningen Frida". Och tidskriften Mama nominerade i oktober 26-åringen till "årets mamma" för att hon varje dag inspirerar "unga kvinnor med sitt framgångsrecept: respekt, empati och systerskap".

Lokaltidningen 24 Kristianstad publicerade samma månad en artikel om Taha som går ut på att det är hon som blir "trakasserad" av "nättroll". Artikeln har dock anklagats för att vara en så kallad snyftartikel och mötts av hård kritik från läsarna.

"Vi har inte valt att vara offentliga"
För Victoria Slobergs del har grövsta hoten efter uthängningarna i Honey & the Bees nu klingat av, men 18-åringen uppger sig fortfarande påverkas av drevet. Hon beskriver det som en känsla av att ständigt vara paranoid och på sin vakt.

– I Klippan vet alla vem alla är. När jag och en kompis gick in i en affär tillsammans vände sig alla om och kollade på oss.

– Vi har inte valt att vara offentliga. Vi vill kunna gå in i en butik utan att folk stirrar och viskar, men det går inte. Det är helt sjukt.

Victoria har polisanmält de hot och andra brott hon utsatts för i samband med uthängningen. Hon säger sig må "hyfsat bra" idag.


Nyheter från förstasidan

Alla invandringskritiska tidningar blir av med mediestödet

Nya Tider, Bulletin, Insikt24 med flera. Går miste om bidragen med nya mediestödet, som presenteras idag.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.