Elbristen
Svenska företag som hyr serverplats av andra, som Bahnhofs serverhall Pionen i Stockholm, betalar full elskatt.

Svensk IT-jätte ångrar skattefrihet för IT-jättar

Publicerad 11 januari 2022 kl 10.49

Ekonomi. Det är inte rimligt att svenskarna ska betala en tredjedel av sin elräkning i elskatt medan IT-företagare som exempelvis Mark Zuckerberg betalar 0 kronor för att förbruka lika mycket el som Forsmark producerar på ett år. Det skriver bredbandsjätten Bahnhofs vd Jon Karlung, som ursprungligen stöttade skattebefrielsen, i Dagens industri.

Gilla artikeln på Facebook

Karlung konstaterar att svensk IT-industri, datasäkerhet och miljön får ta smällen när regeringen bjuder amerikanska IT-jättar på skattefri etablering i Sverige. Han vill därför avskaffa de särrättigheter som infördes 2017 och som ger amerikanska miljardärer en de facto skattebefrielse för serverhallars elförbrukning, trots att han ursprungligen var en av de som stod bakom förslaget.

"Jag var en av dem som välkomnade detta. IT-infrastruktur är nutidens järnvägsnät, och ett digitaliserat samhälle är rustat för framtiden. Idag står det klart att intentionen inte på långa vägar har infriats. Tvärtom motarbetar det snåriga regelverket inte bara svensk IT-industri, utan även nationell IT-säkerhet och miljömässig hållbarhet", skriver Jon Karlung.

Karlung konstaterar att reglerna är "riggade för att ensidigt gynna amerikanska techjättar" medan svenska bolag missgynnas.

Regeringen har nämligen designat lagen så att ett IT-företag som vill ta del av skatterabatten själv måste äga utrustningen som förbrukar elen och att bolaget måste förbruka minst 0,1 megawatt per år. Allt för att strypa svenska entreprenörers möjlighet att ta del av den amerikanska gräddfilen.

"Sverige är inte Silicon Valley, och vi når aldrig dit om livskraftiga inhemska aktörer missgynnas och startups stryps i sin linda", konstaterar Jon Karlung.


Nyheter från förstasidan

Inte ens fyra sprutor skyddar mot omikron

Fler frågetecken kring vaccinens effektivitet. "Inte tillräckligt bra" enligt ny studie från Israel.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.