Svensk myndighetschef hittad mördad

Publicerad 2 januari 2020 kl 15.17

Inrikes. Åke Göransson, 61, generaldirektör vid Myndigheten för stöd till trossamfund (SST), har hittats död, misstänkt mördad, i Rumäniens huvudstad Bukarest. Detta enligt uppgifter till Expressen. Göransson har tidigare utsatts för mordförsök av invandrare i Uppsala 2017.

Gilla artikeln på Facebook

En svensk man i 60-årsåldern har hittats mördad i Rumäniens huvudstad Bukarest. Men enligt uppgifter till Expressen är mannen inte vem som helst, utan generaldirektör för en svensk myndighet.

Svenska UD bekräftar att en man hittats död i Rumänien.

– Jag kan bekräfta att en svensk man i 60-årsåldern har dött i Bukarest, säger Buster Mirow Emitslöf, presstalesperson på UD, till Expressen.

Mannen ska ha dödats i måndags.

Att misstanken är mord bekräftas också av polisen.

Ärendet utreds nu av riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

Den dödes anhöriga ska ha underrättats.

Enligt Aftonbladet är det Åke Göransson, 61, generaldirektör vid Myndigheten för stöd till trossamfund, som hittats mördad.

Myndigheten bekräftar dödsfallet på sin hemsida: "Myndigheten måste tyvärr meddela att myndighetschefen och direktören Åke Göransson har avlidit på nyårsafton under en semesterresa i utlandet."

– Det var en privat semesterresa och vad jag förstår hade han precis kommit till Bukarest när han avled, säger Åsa Hole, ställföreträdande chef på myndigheten, till Aftonbladet idag.

Han utsattes redan 2017 för ett mordförsök när invandrare försökte råna honom i hemstaden Uppsala, något Fria Tider skrev om då.

"Ursprungligen fanns misstankar om att mordförsöket kunde ha att göra med 58-åringens myndighetsutövning som bidragsfördelare till trossamfund. Men åklagaren uppger nu, enligt Aftonbladet, att myndighetschefen den aktuella kvällen hade stämt träff via dejtingappen Grindr, som används av homosexuella. Något kärleksmöte blev det dock inte, utan den misstänkte 18-åringen ska istället ha försökt råna 58-åringen när de träffades. Situationen urartade när Göransson gjorde motstånd och då blev attackerad med kniv", skrev Fria Tider då.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Ungsvenskarna vill ha tydligare återvandring

Ungdomsförbundets kritik mot SD.. "Ingen naturlag att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige ska få stanna kvar."0 

Nordea tar avstånd från egen vaccinanalys med nazireferens

Analytikerna drev hejdlöst med coronaåtgärderna.. "Vaccinet uppenbarligen så bra att man behöver tvinga människor att ta det."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0