Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas

Publicerad 22 oktober 2020 kl 15.17

Vetenskap. En ny studie vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin visar att de allra flesta som haft en covid-19-infektion med symtom utvecklar antikroppar. Men vissa personer har för låga halter för att kunna mätas med vanliga rutinmetoder.

Gilla artikeln på Facebook

I forskningsprojektet följdes 47 patienter med konstaterad covid-19-infektion med blodprover under sjukdomsperioden och upp till tre månader efter insjuknande. Vissa patienter hade mild sjukdomsbild och andra hade svår livshotande infektion.

Alla patienter med allvarlig sjukdom som krävde sjukhusvård utvecklade höga halter av antikroppar, mätt med kliniska rutinmetoder. 90 procent av patienter med mild sjukdom utvecklade också antikroppar, men i lägre halter och något senare än hos patienterna med allvarligare sjukdom. Antikroppshalterna var väsentligen oförändrade hos båda grupperna tre månader efter insjuknande.

När forskarna använde känsligare analysmetoder fann de neutraliserande antikroppar också hos de 10 procent med mild sjukdom som inte hade antikroppar påvisbara med rutinmetoder tre månader efter infektionen.

Det har tidigare rapporterats att cirka 10 procent av personer som smittats av coronaviruset covid-19 inte utvecklar antikroppar mot viruset. Det är fortfarande oklart hur länge antikroppar finns kvar i blodet och också varför vissa personer inte utvecklar antikroppar trots att de haft en konstaterad covid-19-infektion.

Sammanfattningsvis tyder resultaten i studien på att de allra flesta som haft en covid-19-infektion med symtom utvecklar antikroppar, men vissa har för låga halter för att kunna mätas med vanliga rutinmetoder. Att antikroppshalterna inte hade sjunkit i någon högre grad efter tre månader kan vara betydelsefullt för immunitet mot viruset över tid, menar forskarna bakom studien.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Miljoner i presstöd till arabisk tidning

Al Kompis beviljas stöd.. Men majoriteten av följarna bor inte i Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Karolinska slutar byta kön på barn. Avbryter kontroversiell hormonbehandling.0 

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus