Svensk vänsteraktivist ska "faktagranska" åt Facebook

Publicerad 16 juni 2020 kl 20.20

Media. Vänsteraktivisten och journalisten Jack Werner, känd från Metros "Viralgranskaren", inleder nu ett samarbete med Facebook om faktagranskning på plattformen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Källkritikbyrån, som drivs av de tidigare Metrojournalisterna Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson, som får i uppdrag att faktagranska innehåll på Facebook.

Målet är enligt ett pressmeddelande att "uppmärksamma läsare och användare på sociala medier om falska påståenden och ge mer bakgrund för den som är nyfiken".

Werner, Jonjons och Larsson startade år 2014 satsningen "Viralgranskaren" på tidningen Metro och gjorde sig kända för granskningar som bland annat slog fast att det var en myt att tiggeriet i Sverige var organiserat av ligor.

Metro, en gratistidning som idag är nedlagd, var tidigare en del i Facebooks samarbete med tredjepartsgranskare och nu blir även Källkritikbyrån det.

– Vi kommer att vara en av de faktagranskare som granskar innehåll på Facebook och i de fall där våra faktagranskningar visar att det som sprids inte stämmer helt eller delvis så kommer användare att kunna se det i anslutning till inlägget ifråga på Facebook, säger Åsa Larsson, redaktör och medgrundare till Källkritikbyrån, i ett pressmeddelande.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0