Svensk vänsteraktivist ska "faktagranska" åt Facebook

Publicerad 16 juni 2020 kl 20.20

Media. Vänsteraktivisten och journalisten Jack Werner, känd från Metros "Viralgranskaren", inleder nu ett samarbete med Facebook om faktagranskning på plattformen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Källkritikbyrån, som drivs av de tidigare Metrojournalisterna Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson, som får i uppdrag att faktagranska innehåll på Facebook.

Målet är enligt ett pressmeddelande att "uppmärksamma läsare och användare på sociala medier om falska påståenden och ge mer bakgrund för den som är nyfiken".

Werner, Jonjons och Larsson startade år 2014 satsningen "Viralgranskaren" på tidningen Metro och gjorde sig kända för granskningar som bland annat slog fast att det var en myt att tiggeriet i Sverige var organiserat av ligor.

Metro, en gratistidning som idag är nedlagd, var tidigare en del i Facebooks samarbete med tredjepartsgranskare och nu blir även Källkritikbyrån det.

– Vi kommer att vara en av de faktagranskare som granskar innehåll på Facebook och i de fall där våra faktagranskningar visar att det som sprids inte stämmer helt eller delvis så kommer användare att kunna se det i anslutning till inlägget ifråga på Facebook, säger Åsa Larsson, redaktör och medgrundare till Källkritikbyrån, i ett pressmeddelande.


Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker som besatt när hon inte får göra som hon vill. Coronafuskande muslimen kräver särbehandling – då reagerar poliserna såhär.0 Plus

Vetenskap

Grävde fram gammal dalahäst i Falun. Tros vara en av de äldsta i sitt slag.0 

Fisken som vi alla härstammar från. Vår förfader gav oss våra tandförsedda käkar.0 Plus