Covid-19 i Sverige

Svenska ambassaden arrangerar direktflyg från Iran till Europa

Publicerad 10 mars 2020 kl 11.53

Inrikes. På grund av det iranska coronautbrottet har Transportstyrelsen stoppat alla direktflyg mellan Sverige och Iran, medan UD avråder från resor till landet. Men nu kan Fria Tider avslöja att den svenska ambassaden i Teheran arrangerar en flygning för svenska medborgare som vill "hem" från Iran, genom att kringgå reglerna med en mellanlandning i Barcelona.

Dela artikeln

Iran är ett av de länder som har drabbats allra hårdast av utbrottet av det nya coronaviruset. Enligt de officiella siffrorna har tusentals smittats och hundratals dött av viruset.

Samtidigt har flera av de personer som bekräftats bära på viruset i Sverige av allt att döma smittats i Iran.

På grund av den allvarliga situationen valde Transportstyrelsen förra veckan att omedelbart stoppa alla direktflyg mellan Sverige och Iran. Utrikesdepartementet gick samtidigt ut med en avrådan för alla resor till landet.

Men för de 2.000–3.000 svenska medborgare som UD uppskattar befinna sig i Iran finns det fortfarande sätt att ta sig till Sverige. Bland annat med hjälp av den svenska ambassaden i huvudstaden Teheran.

Fria Tider har tagit del av ett utskick som ambassaden i onsdags gjorde till personer i Iran med anknytning till Sverige. I mejlet meddelar UD att det går att resa med ett extrainsatt plan med det iranska flygbolaget Mahan Air till Barcelona den 12 mars. Ambassaden samlar även in intresseanmälningar.

"Flighten kommer endast att genomföras om tillräckligt många har anmält sig. Ambassaden kan inte garantera att flighten genomförs eller ta ansvar för eventuella ändringar och kan inte heller garantera att de som anmäler sitt intresse faktiskt får plats på flyget. Biljettpris sätts av Mahan Air. Betalning är ett personligt ansvar. Vänligen kontakta ambassaden senast måndag den 9 mars kl. 12.00 om ni är intresserade av att anmäla er till flighten till Barcelona", står det i utskicket.

De som är intresserade av resan uppmanas kontakta ambassaden och meddela "födelsedatum, passnummer och gender".

Fria Tider har varit i kontakt med en av personerna som fått mejlet och som är upprörd över att ambassaden arrangerar resan.

– Detta måste uppmärksammas omgående innan Sverige hamnar i en situation som i Italien. I praktiken landar ett fullsatt plan från ett av de mest drabbade länderna i världen med tusentals misstänkta smittade, säger personen.

Carl Magnus Nilsson, ambassadråd och biträdande myndighetschef, bekräftar i ett mejl att det rör sig om "en extrainsatt kommersiell flygning med Mahan Air från Teheran till Barcelona".

"Flighten är tillgänglig för alla som visar intresse. Ambassaden har förmedlat information om flighten till svenskar i Iran och vidarebefordrat intresseanmälningar till flygbolaget. Personer som är intresserade av flighten anmäler sig och betalar själva", skriver Nilsson.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.