Här vid Järstorps kyrka i Jönköping ska Svenska kyrkan uppföra den nya muslimska gravplatsen.

Svenska kyrkan bygger muslimsk gravplats: "Alla ska få plats"

  • Muslimska befolkningen i Jönköping växer
  • Nuvarande gravplats räcker snart inte
  • "Finns behovet vill vi tillgodose det"
Publicerad 25 maj 2020 kl 10.00

Inrikes. Antalet muslimer i Jönköping växer så snabbt att gravplatserna måste utökas. Därför har Svenska kyrkan beslutat att bygga en muslimsk gravplats vid Järstorp kyrka, uppger SVT Jönköping.

Gilla artikeln på Facebook

Det är vid Järstorp kyrka i Jönköping som Svenska kyrkan nu kommer utöka gravplatsen med en del för muslimer som ska kallas "samtida begravningsplats".

Enligt SVT är tanken att gravplatsen ska spegla hur det svenska samhället har förändrats, och att "alla" därmed ska få plats.

Bakgrunden är också att den muslimska befolkningen växer så kraftigt att den islamiska gravplatsen i östra Jönköping snart inte längre räcker till.

– Finns behovet vill vi tillgodose det. Svenska kyrkans uppdrag är att ansvara för begravningsverksamheten för alla medborgare – inte bara de som tillhör kyrkan, säger Ann Aldén, kyrkoherde Svenska kyrkan Jönköping, till SVT.

Planerna för den nya gravplatsen har skett i samarbete mellan Svenska kyrkan och muslimska rådet i Jönköping. Bland annat måste gravarna placeras i en viss riktning, enligt islams regler.

Salmir Nasic, sekreterare i muslimska rådet, förklarar för SVT att området på den tidigare gravplatsen "blir inte större men vi märker att den muslimska gruppen har blivit större".

Den nya gravplatsen väntas vara klar inom tre år.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.