Svenska medier spred fejknyhet om dödat flyktingbarn

Publicerad 14 juni 2017 kl 20.59

Media. Ett vuxet flyktingbarn som nyligen utvisades från Sverige påstods ha dödats i ett terrordåd strax efter att han landat i hemlandet – och uppgifterna spreds vidare i en rad svenska medier. Men nu tyder det mesta på att hela historien är en bluff.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vänsterbloggen Blankspot, som drivs av asylaktivister, som först kom med uppgifterna om att en afghan som utvisats från Sverige den 30 maj dödats i ett terrorattentat mot en begravning. Inläggets skrevs av den kände kommunisten Martin Schibbye.

Bloggens källa till att mannen, som utvisades efter att ålderstester visat att han var vuxen, hade dödats var en "person" som "uppger att han är polis". Den anonyme personen påstods ha kontaktat den dödades bror, som själv befinner sig i Sverige i väntan på utvisning.

Trots det minst sagt bräckliga källäget återgavs uppgifterna okritiskt i svenska medier som Expressen och Aftonbladet. Storyn användes sedan som slagträ i debatten av vänsteraktivister som anser att det är inhumant av Sverige att utvisa vuxna afghanska män som ljuger om att de är barn.

Också Sveriges Radio rapporterade om det påstådda dödsfallet. Men idag valde organisationen Human Rights Watch att dra tillbaka sin artikel om händelsen med hänvisning till att det har framkommit "motstridiga uppgifter om huruvida den utvisade personen dödats".

Även Blankspot har gjort en uppdatering där det framkommer att det så kallade flyktingbarnet inte, när "en kropp återstår att identifiera", finns med på listan över de avlidna.

Sveriges Radio raderade på onsdagen sin artikel om händelsen, något som uppmärksammas av bloggaren Egor Putilov:

Den fejkade nyheten spreds vidare av flera kända ansikten på sociala medier:


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0