Svenskar jobbar mest och tjänar minst

Publicerad 24 oktober 2023 kl 14.14

Ekonomi. Svenskarna jobbar mer än sina nordiska grannar men tjänar betydligt mindre. En barnmorska i Norge tjänar exempelvis i snitt 36,7 procent mer än en barnmorska i Sverige, visar siffror som Nettavisen Lånehjelpen tagit fram.

Dela artikeln

Svenskar har bland de längsta arbetsveckorna i hela Västeuropa och längre än de flesta av våra nordiska grannländer. Det visar siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat.

I Sverige arbetar den genomsnittlige arbetaren 38,9 timmar jämfört med i bland annat Norge och Danmark där den genomsnittliga arbetsveckan är 35,5 respektive 35,4 timmar.

Island är det enda nordiska landet med längre arbetsveckor, med i snitt 39 timmar. Siffrorna avser såväl hel- som deltidsarbete.

Så långa arbetsveckor har de nordiska länderna:

Island - 39 timmar
Sverige - 38,9 timmar
Finland - 36,2 timmar
Norge - 35,5 timmar
Danmark - 35,4 timmar

Samtidigt som svenskarnas arbetsveckor är längre än i många andra europeiska länder är lönerna långt ifrån högst, enligt AffiliJet. För svenskar som har möjlighet att jobbpendla till vårt grannland i väst kan det vara mycket lukrativt. Arbetsveckan är i snitt 8,7 procent kortare i Norge än i Sverige samtidigt som medellönen var 38,7 procent högre förra året. Snittlönen i Norge var 53.150 kronor medan den i Sverige var 38.300 kronor.

De stora skillnaderna gör respektive arbetad timme betydligt mer välbetald i Norge än i Sverige. Slår man ut medellönen i Sverige på antal arbetade timmar i månaden har svenskarna en genomsnittlig timlön på 234,4 kronor medan norrmännen tjänar hela 356,4 kronor i timmen.

Bild:

© AffiliJet

Siffrorna är hämtade från SCB och SSB.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.