Konflikten i Ukraina
Den svenska medborgaren kidnappades av separatister i Perevalsk, som ligger i Luhansk-regionen.

Svenske Bengt, 64, fången i Ukraina

  • 64-årig svensk man hålls av rebeller i Lughansk
  • Separatisterna tror att mannen kan vara militär
  • Men mannens grannar säger till Fria Tider att han är en vanlig anställd på posten i Stavanger
Publicerad 21 juli 2014 kl 13.16

Utrikes. En 64-årig svensk man tillfångatogs under gårdagen av pro-ryska separatister i Luhansk, uppger ukrainska myndigheter. Mannen beskrivs som en vanlig svensk som har varit bosatt i Norge sedan 2011 tillsammans med en kvinna som kommer från den konfliktdrabbade regionen.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen är enligt uppgifter till Fria Tider en 64-årig svensk tidigare småföretagare som idag är bosatt i Norge. Han fördes bort vid en vägspärr i Perevalsk i Luhansk-regionen.

– Terrorister har kidnappat en svensk medborgare och håller honom fången i Horvlika, sade Andrei Lysenko, talesman för Ukrainas nationella säkerhetsråd, under en presskonferens idag enligt Ukrainska Pravda.

På UD har man än så länge knapphändiga uppgifter om bortförandet.

– Vi undersöker just nu det här fallet. Vi har ingen kännedom om vem personen är, säger UD:s presstalesperson Lena Tranberg.

Separatisterna: Kan vara militär
Separatistledaren Igor Bezler bekräftar i en kommentar till den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti att det handlar om en man född 1950.

– Han hävdar att han var på väg till byn Popasnaya för att träffa sin kvinna. Vi vet inte om han är militär eller inte, men vi ska undersöka saken. Vi har information om att den ukrainska försvarsmakten använder krypskyttar från Sverige, så därför kommer vi att utreda hur det ligger till, säger Igor Bezler till Ria Novosti.

En handfull svenskar befinner sig för närvarande i Ukraina för att delta som frivilliga i den så kallade Azovbataljonen, som består av utländska nationalister som slåss på den ukrainska regeringens sida. En av dem är krypskytten Mikael Skillt, tidigare aktiv inom Svenska motståndsrörelsen, som enligt egna uppgifter har fått ett högt pris på sitt huvud inom rebellkretsar.

Grannarna: En vanlig man
Bengts grannar i det lilla samhället utanför Stavanger i södra Norge är förvånade över försvinnandet. De beskriver 64-åringen som en vanlig svensk man som efter att ha bosatt sig i Norge först fick jobb på Coop och därefter arbetade på en postterminal inne i Stavanger.

En sak hade de dock lagt märke till.

– Han har en fru som talar svenska med brytning på ryska eller något liknande språk, säger grannen Gunnar till Fria Tider.

En talesperson för Rikskriminalpolisen uppger till Aftonbladet att mannen är anmäld försvunnen.

Fria Tider har sökt anhöriga till den bortförda mannen, som dock inte vill uttala sig i media.

Artikeln har uppdaterats.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.