STOD PÅ SIG: Utrikesminister Carl Bildt fick telefonsamtal från EU:s ordförandeland Litauen under torsdagen. Men Sverige vek sig inte, och lade slutligen in sitt veto för att stoppa EU:s frågor till USA.

Svenskt veto blockerar EU-utredning av USA:s spionage mot Europa

Publicerad 6 juli 2013 kl 11.33

EU.Sverige använder nu sitt veto för att stoppa EU från att ställa en rad kritiska frågor till USA rörande supermaktens omfattande spionage mot framförallt Tyskland och Frankrike. Svensk media har valt att inte rapportera om Sveriges agerande, som dock uppmärksammas av utländsk press.

Gilla artikeln på Facebook

Som ett resultat av det svenska vetot, som bara fick stöd av Storbritannien när frågan avgjordes i Bryssel på fredagen, upplöses nu även två utredningar som skulle ha granskat USA:s spionage mot EU:s medlemsländer, skriver The Guardian. När DN tidigt på lördagsmorgonen skrev om mötet i Bryssel valde journalisten Henrik Brors att inte berätta om att Sverige använde sitt veto vid förhandlingarna. Istället nöjde sig tidningen, som är känd för att vara en pro-amerikansk röst inom svensk media, med att konstatera att Sverige och Storbritannien var "de som stretade emot längst".

Storbritannien pekas sedan tidigare ut som det EU-land som ska ha hjälpt USA att samla in spiondata från flera andra europeiska länder.

Samtalen med den amerikanska regeringen var tänkta att omfatta alla former av spionage mellan USA och Europa och skulle utgöra ett försök att lugna de transatlantiska spänningarna som uppstått efter att den omfattande övervakningen avslöjats. Men nu begränsas samtalen istället till att handla om hur det så kallade Prism-programmet påverkar den personliga integriteten, sedan Storbritannien och Sverige på fredagen lade in sina veton mot en mer omfattande utfrågning av USA.

I förra veckan publicerade den tyska veckotidningen Der Spiegel nya uppgifter från den amerikanske NSA-läckan Edward Snowden. Enligt tidningen ska USA i hemlighet ha avlyssnat EU-kontor i såväl Bryssel som Washington DC samt bedrivit omfattande spionage mot Tyskland, Frankrike och en rad andra EU-länder. Det är bland annat dessa uppgifter som EU nu blir förhindrade att behandla i sina samtal med USA.

EU-kommissionen har sedan tidigare inlett ett arbete med att skapa två expertgrupper som tillsammans med USA var tänkta att granska NSA:s spionage mot EU:s medlemsländer och svara på rad frågor. Genom det svenska och brittiska vetot kommer nu även dessa expertgrupper att upplösas, skriver The Guardian.

Beslutet att hålla de transatlantiska samtalen fattades efter 24 timmars förhandlingar i Bryssel mellan EU:s ambassadörer.

Enligt uppgifter till The Guardian ringde den litautiska regeringen till Carl Bildt under torsdagen för att i egenskap av EU:s ordförandeland försöka få Sverige att ge med sig. Men försöken misslyckades, och de intensiva förhandlingarna pågick hela natten.

Uppdatering 11.40: Efter Fria Tiders artikel rapporterar nu Ekot och Aftonbladet om det svenska vetot.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Akademiker kräver omvälvning. Nödvändigt för "ett invandringsland och ett flerspråkigt samhälle".0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 

Mer från EU

EU:s luftrum stängs för vitryska plan

Nazibråk trappas upp.. Beslutet att tvinga ned ett Ryanair-plan i syfte att gripa en vitrysk nynazist får nu ett kraftigt svar från EU.0 

Bidragsfloden söderut "inte rimlig" enligt SD

"Pengarna hade behövts i Sverige".. Jimmie Åkesson är besviken efter sveket från Moderaterna och KD.0 

Ryskt vaccin närmare grönt ljus från EU

EMA börjar granska vaccinet.. Ännu inte klart om godkännande kan bli aktuellt.0 

Vetenskap

Forskare lyckas fånga elektronens hopp på film. För första gången synlig för det mänskliga ögat.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0