Nu fler coronadöda i Sverige än i Kina

Publicerad 5 juni 2020 kl 15.17

Inrikes. Sveriges dödstal i covid-19 har nu ökat till 4.639. Det är mer än det totala antalet coronadöda i hela Kina, som har cirka 140 gånger fler invånare.

Gilla artikeln på Facebook

Vid 14-tiden på fredagen presenterades nya dystra coronasiffror för Sverige.

Antalet nya coronafall är över 1.000 bara senaste dygnet och ytterligare 77 personer har avlidit i den allvarliga smittan.

Det innebär att Sveriges totala dödstal nu är uppe i 4.639 avlidna, eller 4.669 enligt den mer uppdaterade siffran på c19.se.

Därmed har Sverige passerat Kinas dödstal. Antalet dödsoffer ligger så gott som still på 4.634 i det asiatiska landet.

Enligt Worldometers har Kina idag rapporterat in 5 nya smittade och noll döda, vilket gör att den totala dödssiffran för landet ligger kvar på 4.634.

Sverige har 452 döda per miljon invånare. Kina har 3 döda per miljon.

Trots att Kina, med 1,4 miljarder invånare, drabbades först av ett då helt okänt virus lyckades man bättre med att stoppa smittan än det lilla skandinaviska landet, som nu har fått fler dödsfall även i absoluta tal.

Internationell media har ifrågasatt Sveriges strategi eftersom landet nu har den överlägset högsta dödligheten i Europa.

Statsepidemiolog Anders Tegnell meddelade nyligen att han ansåg att Sverige borde gjort mer för att stoppa smittan, men tog senare tillbaka uttalandet och hävdade att han och hans myndighet gjort allting rätt.

– Hade vi hamnat på samma ställe med samma förutsättningar och samma kunskap skulle vi agerat likadant, sade han till Aftonbladet.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0