Sverige göder sina oligarker näst mest i världen

Publicerad 16 maj 2021 kl 18.57

Inrikes. Svenska politiker och myndigheter har tagit corona­pandemin till intäkt för att göda svenska miljardärer på ett sätt som saknar motstycke i västvärlden, rapporterar Financial Times. Bara i Ryssland har oligarkerna gynnats mer under 2020.

Gilla artikeln på Facebook

© Lesula

Riksbanken i Sverige har satsat på att göda storföretag och deras aktieägare under pandemin.

Under pandemin har statliga gratispengar regnat över de rikaste, som redan äger fastigheter eller aktier. Samtidigt har de fattigare inte sällan blivit än fattigare, och i Sverige står många unga nu längre än någonsin ifrån att kunna köpa en egen bostad.

USA:s miljardärsklass är den näst mest gödda i västvärlden, visar en kartläggning från Financial Times.

"Den mest övergödda finns – hör och häpna – i Sverige, som många vänsterpersoner fortfarande misstolkar som en socialdemokratisk utopi. De senaste fem åren har Sveriges antal miljardärer ökat från 26 till 41. Tio av dem blev miljardärer förra året, när deras rikedom ökade från 20 procent av Sveriges BNP till 30 procent", skriver Financial Times.

Tidningen konstaterar dock att den svenska miljardärsklassen är betydligt mer illegitim än den amerikanska, eftersom den utgörs mer av en oligarki än av lyckade entreprenörer.

"Källan till de amerikanska miljardärernas inkomster ser på det hela taget mindre tvivelaktig ut. En tredjedel kommer från "goda" branscher, den högsta andelen i världen och nära tvåan Australien, där en fjärdedel av inkomsterna gör det".

Bara 25 procent av de amerikanska miljardärernas inkomster kommer från arv, att jämföra med 60 procent av de svenska miljardärernas inkomster.

I studien ingick tio länder från den utvecklade världen och tio utvecklingsländer.


Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson: "På måndag kan vi ha en stor politisk kris"

Kommer ha "mycket stort antal" samtal i helgen. "Men det är inte alls självklart att det går" att lösa situationen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.