Sverige har skickat 5 miljarder till Syrien

Publicerad 17 oktober 2019 kl 18.11

Inrikes. Inte nog med att Sverige har tagit emot exceptionellt många syriska asylsökare, en stor summa har också gått i "strategibelopp" och "humanitära medel" till landet de senaste åren, framgår av regeringens hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Idag har Sveriges regering beslutat att utöka det så kallade strategibeloppet för Syrienkrisen med 100 miljoner kronor.

"Dagens beslut om 100 extra miljoner kronor är vikta åt situationen i nordöstra Syrien. Befolkningens behov i området är omfattande och den lokala förmågan att möta dem är mycket begränsad. Den pågående turkiska offensiven har ytterligare försämrat läget", skriver Löfvenregeringen.

Enligt regeringen är det övergripande syftet med "Syrienkrisstrategin" att stärka resiliensen hos den syriska befolkningen och hos utsatta grupper i Syriens grannländer, vilket innebär att försöka öka motståndskraft, återhämtnings- och anpassningsförmåga hos civila.

– Vi fortsätter vårt omfattande engagemang för att rädda liv och lindra nöd i Syrien och dess grannländer. Vårt bistånd gör skillnad, säger Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete.

– Syrienkrisstrategin har till exempel redan bidragit till att förbättra vattenförsörjning och sanitet i området samt skapat förutsättningar för psykosocialt stöd till ungdomar.

Strategin har funnits på plats sedan år 2016. Totalt strategibelopp blir, efter dagens beslut, 1,8 miljarder kronor, uppger regeringen. Den summan inkluderar alla projekt mellan åren 2016-2020.

Men utöver det har Sverige också bidragit med över 3,3 miljarder kronor i "humanitära medel" sedan år 2011. Under år 2019 har Sidas humanitära enhet redan allokerat mer än 500 miljoner kronor till Syrienkrisen. Humanitära medel hanteras separat från Syrienkrisstrategin och baseras på oberoende behovsbedömningar.


Ekonominyheter

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus