Sverige har skickat 5 miljarder till Syrien

Publicerad 17 oktober 2019 kl 18.11

Inrikes. Inte nog med att Sverige har tagit emot exceptionellt många syriska asylsökare, en stor summa har också gått i "strategibelopp" och "humanitära medel" till landet de senaste åren, framgår av regeringens hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Idag har Sveriges regering beslutat att utöka det så kallade strategibeloppet för Syrienkrisen med 100 miljoner kronor.

"Dagens beslut om 100 extra miljoner kronor är vikta åt situationen i nordöstra Syrien. Befolkningens behov i området är omfattande och den lokala förmågan att möta dem är mycket begränsad. Den pågående turkiska offensiven har ytterligare försämrat läget", skriver Löfvenregeringen.

Enligt regeringen är det övergripande syftet med "Syrienkrisstrategin" att stärka resiliensen hos den syriska befolkningen och hos utsatta grupper i Syriens grannländer, vilket innebär att försöka öka motståndskraft, återhämtnings- och anpassningsförmåga hos civila.

– Vi fortsätter vårt omfattande engagemang för att rädda liv och lindra nöd i Syrien och dess grannländer. Vårt bistånd gör skillnad, säger Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete.

– Syrienkrisstrategin har till exempel redan bidragit till att förbättra vattenförsörjning och sanitet i området samt skapat förutsättningar för psykosocialt stöd till ungdomar.

Strategin har funnits på plats sedan år 2016. Totalt strategibelopp blir, efter dagens beslut, 1,8 miljarder kronor, uppger regeringen. Den summan inkluderar alla projekt mellan åren 2016-2020.

Men utöver det har Sverige också bidragit med över 3,3 miljarder kronor i "humanitära medel" sedan år 2011. Under år 2019 har Sidas humanitära enhet redan allokerat mer än 500 miljoner kronor till Syrienkrisen. Humanitära medel hanteras separat från Syrienkrisstrategin och baseras på oberoende behovsbedömningar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0