Terrorattacken i Paris
Den svenske konstnären Lars Vilks finns med på en dödslista som cirkulerar bland muslimska extremister.

Sverige kan bli Isis nästa måltavla – Lars Vilks på dödslista

Publicerad 9 januari 2015 kl 08.01

Inrikes. Nästa blodiga massaker kan komma att utföras i Sverige, den svenske konstnären Lars Vilks finns nämligen med på en dödslista som Islamiska staten misstänks ha upprättat.

Dela artikeln

På en "uppdaterad" dödslista som cirkulerat bland muslimska extremister i sociala medier har bilden på Stèphane Charbonnier strukits över, den redaktör för Charlie Hebdo som sköts ihjäl i onsdags. De flesta bedömare tror att det är Islamiska staten som ligger bakom terrordådet eftersom brödraparet Chérif och Said Kouachi nyligen kommit hem från Syrien.

Till vänster om Charbonniers överstrukna bild finns en bild på Lars Vilks, som alltså är en av dem som tusentals militanta muslimer anser ha begått "brott mot islam". Ytterligare nio andra namn finns med på listan, bland dem den danske karikatyrtecknaren Kurt Westergaard som 2005 målade Muhammed med en bomb i sin turban och den holländske politikern Geert Wilders, en uttalad motståndare till islam.

 

Dessa vill Isis mörda för att "hämnas profeten Muhammed":

Lars Vilks – Sverige. Konstnär och karikatyrtecknare, känd för att rita profeten Muhammed som en så kallad "rondellhund".

Carsten Juste – Danmark. Tidigare chefredaktör på Jyllandsposten som 2005 godkände förslaget att låta publicera 12 karikatyrer av profeten Muhammed i tidningen.

Flemming Rose – Danmark. Kulturredaktör på Jyllandsposten och den som 2005 kom på idén att be 12 karikatyrtecknare rita profeten Muhammed för att motverka självcensur.

Kurt Westergaard – Danmark. Serietecknare som 2005 blev känd för sin karikatyr av Muhammed med en turban formad som en bomb.

Geert Wilders – Holland. Politiker, grundare av Frihetspartiet (PVV) och stark islamkritiker. Spelade in den islamkritiska filmen Fitna, bjöds in till brittiska överhuset för en filmvisning men ålades med inresetillstånd av myndigheterna av rädsla för muslimska reaktioner.

Salman Rushdie – Storbritannien. Indier som 1988 blev världskänd med sin internationellt prisade roman "Satansverserna", en bok som samtidigt väckte avsky i den muslimska världen.

Terry Jones – USA. Frikyrkopastor som 2010 hotade med att elda upp en koran på minnesdagen av 11 september-attackerna.

Morris Swadiq – USA. Egyptier och koptiskt kristen som motsattes sig byggandet av en moské vid Ground Zero i New York samt filmen "Innocence of Muslims" främste förkämpe.

Ayaan Hirsi Ali – USA. Somalisk kvinna som skrev manus till Theo van Goghs film Submission (Underkastelse) från 2004. Filmen tar upp kvinnans underordnade roll i islam och ledde till att van Gogh mördades 2004.

Molly Norris – USA. Kvinnlig serietecknare som utlyste en "alla ritar Muhammed-dag" 2010 efter att Southpark-grundarna Trey Parker och Matt Stone hotats till livet av muslimer.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.