Terrorattacken i Paris
Isaac Bachman är Israels ambassadör i Sverige.

Israels ambassadör: Muslimer = problem

Publicerad 16 januari 2015 kl 12.46

Inrikes. Den israeliske ambassadören i Sverige, Isaac Bachman, har fått viss kritik sedan han i onsdags postade ett inlägg på sin Facebooksida där han påstod att muslimer = problem.

Dela artikeln

© Facebook

Faksimil Isaac Bachmans Facebookinlägg.

Inlägget inleds med att Bachman retoriskt frågar sig om det är generaliserande eller om det är en slump att konstatera att en lång rad terrordåd utförts av muslimer. Därefter skriver han att kristna, judar, hinduer, buddhister, ateister, bahaier, konfucianer och shintoister kan leva tillsammans utan problem – men att samexistera med andra religioner är något som muslimer inte klarar av att göra, hävdar han.

Inlägget gillades och spreds av hundratals människor, men drog även på sig en del kritik – bland annat från Svenska kommittén mot antisemitism som är en del av Israellobbyn i Sverige. "Att den israeliska Sverigeambassadören använder terrorattacken mot judar i Paris för att sprida och legitimera propaganda som misstänkliggör och demoniserar muslimer som kategori är både oroväckande och oacceptabelt", heter det i ett uttalande.

I en "analys" i tidningen Dagens Nyheter är det istället den svenska utrikesministern Margot Wallström som får kritik för vad tidningen anser vara "ovanligt odiplomatiska ordval".

– De har ju en retorik som har gått över alla gränser, sade Wallström i en intervju med DN och tillade:

– Titta på vad ambassadör Isaac Bachman skriver på Facebook. Det är så anmärkningsvärt.

DN-skribenten Michael Winiarski, som själv är jude, kommenterar i artikeln Wallströms utspel och menar att det är "odiplomatiskt" att uttrycka sig som Wallström gör.

Bachman har efter kritiken tagit bort det kontroversiella inlägget från sin Facebooksida och ersatt den med en text om att Israel är världens bästa land för muslimer att bo i.

"Det finns inget annat land- muslimskt eller arabiskt, än Israel där muslimer lever på lika villkor med fulla demokratiska och medborgerliga rättigheter och bidrar stort till vårt samhälle", påstår han istället.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.