Genus och HBTQ i försvaret
Svenska soldater dansar i Prideparaden.
Försvarsmakten

Sverige leder Natos genusarbete

Publicerad 4 mars 2014 kl 13.24

Inrikes.Det råder delade meningar om hur stor användning Nato skulle ha för det kraftigt nedmonterade svenska försvaret vid ett eventuellt framtida medlemskap. Men på ett område har den internationella försvarsalliansen redan nu kunnat dra full nytta av den svenska spetskompetensen.

Gilla artikeln på Facebook

Per Gudmundson på Svenska Dagbladet kan nu avslöja att den svenska Försvarsmakten rent av leder hela Natos genusutbildning.

"”Vid Swedint finns även Försvarsmaktens centrum för implementering av genderperspektiv i militära operationer –– Nordic Centre for Gender in Military Operations (NCGM). Centrumet, som är ett nordiskt försvarssamarbete, är sedan 22 februari 2013 utsett som huvudansvarig för genderområdet inom Nato", står det att läsa på Försvarsmaktens hemsida.

Ytterligare ett område inom vilket det svenska försvaret utvecklat en kompetens som är få andra försvarsmakter förunnade är hbtq. I somras tågade exempelvis svenska soldater i prideparaden i Stockholm, under ledning av en dansande överbefälhavare Sverker Göranson.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping. Ska göra Sverige ledande inom AI.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0