Sverige stämmer EU för förhalad kamp mot hormonstörande ämnen

Publicerad 26 maj 2014 kl 06.02

Lag & Rätt. Hormonstörande ämnen i växtskyddsmedel kan leda till försämrad spermiekvalitet, missbildade könsorgan och minskad fertilitet bland män. Men EU-kommissionen förhalar arbetet med att förbjuda de kontroversiella ämnena och nu stämmer Sverige den kraftigt lobbade kommissionen i syfte att tvinga fram en snabbare reglering, skriver Dagens Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

Striden mellan EU-kommissionen och Sverige handlar om att hormonstörande ämnen i växtskyddsmedel har lett till minskad fertilitet bland män och till att fiskar har fått två kön. Förutom störningar relaterade till fortplantningsförmågan kan de omstridda kemikalierna enligt flera studier leda till ADHD, diabetes och fetma.

Men på EU-kommissionen har man envisats med att fördröja kampen mot dessa kemikalier, enligt den svenska regeringen.

– Kommissionen stoppar och fördröjer arbetet med att fasa ut hormonstörande ämnen. Det är oerhört allvarligt och gör mig väldigt upprörd, säger miljöminister Lena Ek (C) till Dagens Nyheter.

I början av mars uppmanade Sverige EU-kommissonen att anta kriterier för identifiering av hormonstörande ämnen enligt biocidförordningen, men miljökommissionären svarade att mer tid behövs.

Känt i 20 år
Det är över 20 år sedan forskarna upptäckte att ämnen i vår omgivning, som till exempel ftalater och PCB, kan påverka både hormonbalans och fortplantningsmöjligheterna hos människor och djur. Det är mer än 10 år sedan som EU lade fram en strategi som skulle sätta fokus på hormonstörande ämnen. De nordiska länderna har gått i täten för att förbjuda ämnena både nationellt, inom EU och internationellt.

Många av de tidigare kemiska hoten såsom DDT, PCB och dioxin är redan förbjudna eller begränsade på grund av den risk som de utgör för människor och miljö. Men det fattas fortfarande en gemensam EU-lagstiftning som kan begränsa användningen av hormonstörande ämnen.

"Vi utsätts dagligen för en mängd olika ämnen samtidigt, vilket kan leda till att det uppstår kombinationseffekter av ämnena, eller så kallade cocktaileffekter, och det måste man göra något åt", skrev de nordiska ländernas miljöministrar i ett gemensamt uttalande redan 2011.

"Vi nordiska miljöministrar är överens om att sätta press på EU för att få en utökad lagstiftning som kan skydda konsumenterna och arbeta för bra och ambitiösa globala riktlinjer på området", hette det vidare i dokumentet.

Men nu har alltså inget hänt och Sverige har valt att använda rättsliga medel mot Bryssel. Det blir första gången på 10 år som regeringen ger sig in i en strid med EU-kommissionen. Då handlade det om torskkvoter. Den striden förlorade Sverige.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.