Fallet Julian Assange

Sverige vägrar förhöra Assange i London

Publicerad 29 oktober 2014 kl 14.44

Inrikes. Den brittiska regeringen bjuder in överåklagare Marianne Ny till att hålla förhör med Wikileaks-grundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Men Ny ger ett avvisande besked.

Gilla artikeln på Facebook

Storbritanniens biträdande utrikesminister Hugo Swire sade under en debatt i det brittiska parlamentet att regeringen "skulle välkomna" den svenska chefsåklagaren till London.

– Den svenska åklagaren är en stridbar och oberoende kvinna – och som sig bör är hon även oberoende av sin regering. Men låt mig säga så här: om hon skulle vilja komma hit och förhöra Mr Assange inne på ambassaden i London, skulle vi göra absolut allt för att underlätta det. Vi skulle faktiskt välkomna det, sade Swire enligt DN.

Marrianne Ny svarar på beskedet i ett pressmeddelande.

– Vad gäller frågan om förhör i London hänvisar jag till tidigare information, som också publicerats på Åklagarmyndighetens webbplats och som framförts vid olika tillfällen. Jag har inget annat besked att ge i dag. Den svenska processen fortsätter alltjämt och nu avvaktar vi hovrättens beslut i häktningsfrågan som beräknas komma inom kort, säger hon.

Stockholms tingsrätt beslutade den 16 juli att Julian Assange ska vara fortsatt häktad. Beslut har överklagats och ska prövas av Svea hovrätt. Assange är misstänkt för sexbrott mot två svenska feminister och har de senaste två åren gömt sig på Ecuadors ambassad i London för att slippa utlämning till Sverige. Visselblåsaren och hans advokater befarar nämligen att Sverige i sin tur ska utlämna honom till USA, där han riskerar ett mycket hårt straff för att ha publicerat läckta amerikanska diplomattelegram.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0