Regeringsbildningen

Sverigedemokraterna röstar ja till Kristersson

Publicerad 13 november 2018 kl 17.24

Inrikes. Sverigedemokraterna har beslutat att de kommer rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister i riksdagen i morgon. Det meddelar partiet på tisdagskvällen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är SD:s verkställande utskott som vid ett extra sammanträde på tisdagen beslutat att partiet ska rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister i en M/KD-regering vid voteringen i riksdagen.

Partiledaren Jimmie Åkesson påpekar att det nu gått två månader sedan valet och att Sverige fortfarande inte har någon ny regering.

– Det måste ses som ett kraftigt underbetyg till de av riksdagens partier som låst sig vid orimliga positioner och principer, som i praktiken omöjliggör konstruktiv dialog och samverkan, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt Åkesson finns det visserligen starka skäl att rösta nej till Kristersson.

– Den politiska inriktning som Ulf Kristersson gett uttryck för kan förvisso, utan större invändningar, accepteras av SD. Hittills har vi dock inte fått tillräckliga svar på vilka sakpolitiska reformer som – konkret – ska möjliggöra denna inriktning. Primärt gäller det inom våra fokusområden; migration, sammanhållning, brottsbekämpning och sjukvård. Således vore det ingen orimlig markering från vår sida att trycka på den röda knappen i statsministeromröstningen.

SD ser dock frågan ur ett längre perspektiv, påpekar han.

– Det politiska landskapet förändras, den gamla blockpolitiken luckras upp och nya konfliktlinjer ger nya, mer aktuella konstellationer. Jag sa redan i samband med SD:s Landsdagar i Lund 2015 att ett framtida, rimligt regeringsalternativ vore ett konservativt block bestående av SD, M och KD. Den konstellationen saknar idag endast 21 mandat för att uppnå majoritet i riksdagen, och den nämns av allt fler bedömare som högst sannolik inom överskådlig tid. På kommunal nivå är detta samarbete redan ett faktum, förklarar SD-ledaren.

– Vi har ännu inte sett M:s budgetförslag i detalj, men de har åtminstone meddelat att de avser lägga en budgetmotion och att den ska fokusera på brottsbekämpning, integration och sjukvård. Det är en tydlig indikation på att de hörsammat våra prioriteringar, även om det är beklagligt att de väljer att inte ge uttryck för det.

– Vi har, utifrån de signaler vi fått, goda skäl att anta att en M/KD-regering ger oss förutsättningar att få faktiskt inflytande över politiken under de kommande fyra åren.

Samtidigt hävdar han att SD är beredda att när som helst under mandatperioden fälla varje regering vars politik går "i fel riktning". En kraftigt minskad asyl- och anhöriginvandring, kravbaserad integrationspolitik, krafttag mot brottsligheten och betydande satsningar i hälso- och sjukvården är förutsättningar för att Sverigedemokraternas stöd ska vara bestående, klargör Åkesson.

SD:s riksdagsgrupp har ställt sig bakom beslutet.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Regeringen sätter ned foten mot vaccinkrav för evenemang

Kommer inte att införas.. Inga bindande restriktioner för ovaccinerade är på gång, meddelar regeringen.0 

Sverige slopar straffrabatt vid grova brott

Lagförslag om hårdare straff.. Regeringen: 18-åringar ska kunna få livstids fängelse.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0