Gamla stan i Stockholm.

Sveriges förlorade turismintäkter: 316 miljoner PER DAG

Redan förlorat över 8 miljarder i juni

Publicerad 27 juni 2020 kl 12.37

Inrikes. Sveriges så kallade coronastrategi har lett till så omfattande smitta i landet att andra länder stängt ute oss från turismen. Det innebär en enorm ekonomisk förlust, uppger SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Norge, Danmark, Tyskland, Finland och Holland är några av de främsta turistnationerna för Sverige.

Men de avråder från resor hit, på grund av den omfattande coronasmitta som finns här. Och för länder utanför EU är gränsen stängd.

Vad kostar det egentligen?

Det har branschorganisationen Visita räknat ut, på uppdrag av SVT.

Förra sommaren omsatte den här gruppen, ihop med turister från USA, 29 miljarder kronor. Sverige förlorar alltså 316 miljoner kronor per dag i turismintäkter.

SVT kallar det för ett "enormt" inkomstbortfall. "316 miljoner går upp i rök – varje dag", skriver man.

– Norge och Danmark står för ungefär hälften av de utländska gästnätterna. Det är ju en katastrof, särskilt på vissa sommardestinationer, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita, till SVT.

Att länderna avråder från resor till Sverige har redan kostat 8,2 miljarder kronor under juni månad. Skadan är alltså till stor del redan skedd och frågan är om sommaren alls går att rädda. Än så länge är Sverige svartlistat i de viktiga turistnationerna, som dock öppnat sina gränser för länder med kontrollerad smitta. Även om länderna nu lyfte sin reseavrådan till Sverige, lär det ändå inte bli som vanligt, befarar Jakobsson.

Igår fredag sade WHO att man i dagsläget inte kommer ta bort Sverige från sin lista över riskländer, eftersom andelen positiva test på de som provtas för coronaviruset stabiliserats på en hög nivå.

På lördagen meddelar Folkhälsomyndigheten att man fått ett nytt uppdrag av regeringen: att testa betydligt mer samt smittspåra aktivt. Det var det som WHO uppmanade Sverige att göra från första början.


Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.