Linnéa Claeson
Linnéa Claeson.

"Sveriges främsta feminist" anklagas för att ha byggt karriären på lögner om män

Publicerad 17 november 2019 kl 17.34

Media. Få vänsteraktivister har hyllats och lyfts fram så mycket av det svenska etablissemanget som Linnéa Claeson. Men nu misstänker andra feminister att 27-åringen systematiskt har ljugit om de påstådda sexuella trakasserier som hon byggt sin karriär på.

Gilla artikeln på Facebook

Linnéa Claesons kometkarriär som kändisfeminist inleddes när hon för några år sedan startade Instagram-kontot "Assholes online". Där beskriver hon hur hon utsätts för otroliga mängder sexuella trakasserier av svenska män.

Vid ett tillfälle påstod hon sig exempelvis ha blivit sexuellt trakasserad tjugo gånger under en enda förmiddag i centrala Stockholm. Hon tillade samtidigt att det var "ännu värre i går".

Historierna ledde dock till att Linnéa Claeson lyftes fram stort i medierna. Hon är idag krönikör i Aftonbladet och har bland annat fått sommarprata i P1 och delta i "Let's dance" i TV4. Hon har också fått flera fina utmärkelser – som "Årets jurist", trots att hon inte hade någon juristexamen.

Men nu har till och med personer på vänsterkanten börjat ifrågasätta den 27-åriga feministens trovärdighet.

"Vad händer med vår trovärdighet när det visar sig att Sveriges främsta feminist vittnar om sexuella trakasserier som aldrig ägt rum?" frågar sig feministen och frilansskribenten Emilie Roslund i en artikel i Göteborgsposten.

Hon påpekar att vänsterpodden "Haveristerna" i tre avsnitt har listat en rad fabriceringar från Linnéa Claesons sida. Det har tidigare också avslöjats att Claesons artiklar i Aftonbladet har varit plagierade.

Emilie Roslund konstaterar att Claeson också fått mycket uppmärksamhet för att ha publicerat penisbilder som hon påstått att män skickat till henne:

"På 'Assholes online' har hon under åren publicerat flera konversationer med män som skickat bilder inom denna genre, men slutade när det uppdagades att bilderna var hämtade från en porrsajt. Detsamma hände efter att Claeson postade en skärmdump från Grindr, då följarna av förklarliga skäl undrade vad Linnéa gjorde på en app för homosexuella män."

Nyligen påstod Linnéa Claeson att hon bryskt avvisat äldre "europeisk ambassadör" som raggade på henne på ett nedlåtande sätt eftersom han trodde att hon var "en dansös". Därefter följde ett triumfatoriskt ögonblick då Claeson steg upp på scenen och ambassadören fick reda på att hon var "huvudtalare" på evenemanget. "Det är lika bra att du sätter dig ner och lyssnar för du verkar ha mycket att lära", påstår hon sig ha förklarat för ambassadören.

"Problemet med den här händelsen, och många andra, är att nästan ingenting av det hon refererar till går att styrka. Att Claeson skulle vara eventets huvudtalare stämmer inte enligt talarlistan. Enligt EU-kommissionens hemsida var hon en av 40 personer som skulle prata. Dock inte på en scen utan från stolen hon satt på. Men det mest anmärkningsvärda var nog att det inte fanns någon manlig diplomat på plats över huvud taget", skriver Emilie Roslund i GP.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.