Linnéa Claeson

Blåhårig feminist på Aftonbladet plagierade politiskt korrekt kolumn

Publicerad 18 mars 2018 kl 13.04

Media. Aftonbladets feministiska kolumnist Linnéa Claeson, 26, anklagas för andra gången på kort tid för att ha plagierat en artikel, rapporterar "Medierna" i P1. Men Aftonbladets Lena Mellin ser inga problem med plagiatet.

Gilla artikeln på Facebook

Linnéa Claeson är en handbollsspelare som på senare tid profilerat sig som en nätbaserad vänsteraktivist som bekämpar så kallat näthat och "sexism".

Så sent som i somras fick hon jobb som kolumnist på Aftonbladet – men den 26-åriga feministen har redan hunnit anklagas för plagiat två gånger.

Förra veckan publicerade Aftonbladet en kolumn från Linnéa Claeson med rubriken "Så tystar nationalismen kvinnorörelsen".

I den politiskt korrekta artikeln hänvisar Claeson till en rapport från organisationen Kvinna till Kvinna. Men det visade sig snabbt att stora delar av kolumnen i själva verket är plagierad rakt av från rapporten, utan citattecken, rapporterar "Medierna".

Aftonbladets ställföreträdande ansvariga utgivare Lena Mellin ser dock inga problem med den plagierade texten.

– Jag tycker att det är väldigt svårt att tro att den här kolumnen handlar om något annat än den här rapporten. Då kan man inte läsa innantill, snäser Lena Mellin till Mediernas reporter.

Bara för några månader sedan fick Linnéa Claeson kritik för ett annat plagiat. Hon hade då skrivit om en politiskt korrekt dikt och publicerat den som sin egen i kolumnform utan att hänvisa till originalförfattaren.

"Jag vill ha en svart kvinna som statsminister. Flator i Regeringen. Romska kvinnor i Riksdagen. En muslimsk polischef i slöja, djurrättsaktivister i departementen och en kvinna från Balkan som försvarsminister. Jag vill att fler bögar ska kunna komma ut i fotbollsallsvenskan och herrlandslaget", inleddes kolumnen och fortsatte sedan i samma stil.

Det fallet uppger sig Lena Mellin över huvud taget inte känna till.

En annan kvinnlig vänsterprofil som åkt dit för flera plagiat är Alexandra Pascalidou. Hon tvingades för nästan tre år sedan att lämna Metro efter 15 år som krönikör efter att ha plagierat en krönika om "rasism, sexism och homofobi" från en turkisk dikt.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Danmark: Nu drar vi in uppehållstillstånden för syrierna – "De ska självklart åka hem"

Kriget är slut – nu ska de hem. Danska S-regeringen beordrar sitt migrationsverk att ompröva redan fattade asylbeslut.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0