Konflikten i Ukraina

Sveriges lån till Kiev: 850 miljoner kronor

Publicerad 11 mars 2015 kl 12.29

Utrikes. Den svenska regeringen har beslutat att erbjuda Ukraina ett bilateralt lån på 100 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 850 miljoner kronor.

Gilla artikeln på Facebook

Internationella valutafonden, IMF, väntas idag besluta om ett ökat stöd till Ukraina. EU-kommissionen har dessutom lagt fram ett förslag till ett tredje makrofinansiellt lån till regimen.

Den svenska vänsterregeringen vill inte vara sämre och har nu beslutat att erbjuda Ukraina ett bilateralt lån omfattande 100 miljoner dollar.

"Detta lån tillsammans med vårt politiska stöd till landets oberoende vägval, självständighet och territoriella integritet, bidrar till att stärka Ukraina", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Erbjudandet kommer i samband med att statsminister Stefan Löfven är på besök i Kiev för att träffa de ledande företrädarna för regimen. Under ett tal på onsdagen hyllade Löfven förra årets våldsamma statskupp mot den folkvalde presidenten Janukovytj och skyllde inbördeskriget på Ryssland.

De exakta villkoren för lånet kommer att beslutas efter att förhandling har skett med Ukraina. Förhoppningen från den svenska regeringens sida är att lånet kan betalas ut med start i början av 2016.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0