Från "Rapport" på torsdagen.

SVT anklagas för att mörka om gigantisk härva

Publicerad 13 augusti 2021 kl 06.10

Media. Efter att domen fallit i den gigantiska assistanshärvan i Göteborg anklagas SVT för att mörka att samtliga 18 dömda var invandrare och att att tingsrätten avslog åklagarens yrkande om utvisning.

Gilla artikeln på Facebook

Den statliga tv-jätten kritiseras bland annat av "I allmänhetens tjänst", som granskar public service.

Initiativet påpekar på sin hemsida att både SVT Nyheter och "Rapport" rapporterade om domen i jättehärven, men att ingen av dem nämnde att fyra av de dömda "är utländska medborgare (Serbien, Rumänien, Kroatien) och att tingsrätten avslår åklagarens yrkade om utvisning från Sverige".

"Vi har många gånger uppmärksammat liknande fall och undrar återigen på vilket sätt SVT agerar 'i allmänhetens tjänst' när de undanhåller uppgifter som hjälper oss att förstå händelseförlopp i vår samtid och nära omvärld?" skriver I allmänhetens tjänst.

"Framhäv inte berörda personers etniska ursprung", står det i de så kallade pressetiska regler som svenska medier följer och brukar hänvisa till när de anklagas för att mörka om invandrarbrottslighet.

Göteborgs tingsrätt dömde på torsdagen 18 invandrare med kopplingar till ett assistansbolag för grova bedrägerier och grova bidragsbrott.

Utvisningsyrkandena avslogs av domstolen med hänvisning till att brotten, trots att de är allvarliga, "inte kan ses som ett tillräckligt allvarligt hot mot samhällets grundläggande intressen och som går utöver den störning av ordningen i samhället som varje lagöverträdelse innebär".

Tingsrätten anser att det är bevisat att de tilltalade tillsammans och i samförstånd med varandra och med hjälp av ett assistansbolag har begått grova bedrägerier och grova bidragsbrott mot Försäkringskassan och Göteborgs stad. Medgärningsmän har bland annat varit så kallade pappersassistenter som inte utfört något assistans­arbete i verklig mening utan lämnat tillbaka utbetalade löner till huvudmännen.

För en av brukarna har assistansersättningen använts till att ordna anställning och försörjning av flera familjemedlemmar. Dessa familjemedlemmar har också dömts för grova bedrägerier och grova bidragsbrott mot Försäkringskassan.

Brottsligheten har enligt domen pågått under åren 2012–2020 och totalt har mer än 40 miljoner krnor utbetalats från Försäkringskassan och Göteborgs stad för fyra brukare.

Brotten har enligt tingsrätten i huvudsak gått till på det sättet att brukarna har överdrivit sina behov och därigenom vilselett Göteborgs stad eller Försäkringskassan att bevilja dem ersättning för personlig assistans, trots att det inte haft behov av den. Den assistansersättning som sedan betalats ut har istället använts till huvudmännens levnadskostnader, konsumtion och privata investeringar.

En mindre del har också gått till medgärningsmän och till svarta löner till en del av de personer som uppträtt som assistenter men som utfört andra arbetsuppgifter än sådana som omfattas av rätten till personlig assistans. Dessa personer har i stor utsträckning varit fattiga personer från Balkan och Rumänien, varav en del lockats till Sverige i förhoppning om att få uppehålls- och arbetstillstånd. De har sedan fått arbeta med diverse tjänsteuppgifter för huvudmännen för låga svarta löner plus mat och husrum.

Av de 22 som var åtalade i målet döms 14 till fängelse i mellan tio månader till sju år och sex månader. Fyra döms till villkorlig dom och böter och fyra frikänns. De dömda ska även betala stora belopp i skadestånd till Försäkringskassan och Göteborgs stad.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vägrade hjälpa dödssjuka Eva – nu betalar Cypern ambulansflyget till Sverige

Regeringen hade fullt upp med annat. Prioriterade att flyga hit kriminella afghaner från Afghanistan – lämnade svenska Eva att dö utomlands.0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

"Ökad repression knäckte althögern". Stängda konton och fräcka myndighetsövergrepp.0 

Abba släpper "ny" låt från 1978. Började spelas in för över 40 år sedan.0