Invandrarkravallerna 2013
Expressen pekades ut som en av de tidningar som i samband med invandrarkravallerna i maj 2013 betalat invandrarungdomar för att tända eld på bilar så att tidningen skulle få bra bilder.

SVT ber Expressen om ursäkt för avslöjande om köpta kravallbilder

Publicerad 17 januari 2015 kl 11.55

Media. Sveriges television ber nu, nästan två år senare, om ursäkt för att SVT-journalisten Joakim Lamotte i maj 2013 publicerade uppgifter om att Expressen betalat invandrarungdomar pengar för att tända eld på bilar.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i samband med invandrarkravallerna i Husby 2013 som det framkom uppgifter om att kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen betalade invandrarungdomar pengar för att tända eld på bilar. Den frilansande SVT-journalisten Joakim Lamotte publicerade ett inlägg på sin blogg med rubriken "Aftonbladet och Expressen betalar oss för att bränna bilar i Husby" efter att flera invandrarungdomar, oberoende av varandra, berättat för Lamotte att de båda kvällstidningarna erbjudit dem tusentals kronor för att filma och ta kort på när de tänder eld på bilar.

– Aftonbladet och Expressen kan dra åt helvete, sade invandrarungdomarna till Lamotte och kallade de båda tidningarnas medarbetare för "journalistfittor".

Se även: kritikstorm mot Aftonbladet och Expressen

Sedan dess har Expressens chefredaktör Thomas Mattsson varit sur, riktigt sur. Han har konsekvent bojkottat SVT:s "Debatt" och förbjudit sina anställda att medverka i det statliga mediebolagets programsatsning, rapporterar Medievärlden.

Tillslut har SVT nu valt att ge efter för Mattssons påtryckningar och igår framförde TV-bolagets ansvariga utgivare Mette Friberg en skriftlig ursäkt till Mattsson som han inte var sen med att stolt lägga upp på sin blogg.

"Självklart tar vi avstånd från hans publicering. Den överensstämmer inte med SVT:s publiceringsregler. Jag beklagar också om någon journalist har åsamkats problem efter blogginlägget", heter det nu nästan två år senare.

Även Lamotte har avkrävts en ursäkt för sitt blogginlägg i maj 2013, men den frilansande journalisten vägrar be Mattsson om ursäkt för blogginlägget om kvällstidningens dubiösa arbetsmetoder.

"Sedan dess har alltså Thomas Mattson krävt att jag skall säga förlåt till honom. Det kommer inte att hända eftersom jag inte tycker att han hanterade situationen på ett bra sätt", skriver han på sin blogg.


"Enda sättet att stoppa rasismen." Välj: "Invänta er död" eller begå självmord.0 Plus

Bland varsomhelstare och någonstansare. Joakim Andersen om den globala klassens lågintensiva krig mot sina undersåtar.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.