SVT fälls åter för Israelinslag

Publicerad 18 mars 2024 kl 16.09

Media. SVT fälls ännu en gång av Granskningsnämnden för ett inslag som var vinklat till Israels fördel. Det är tredje gången det sker på en månad.

Dela artikeln

Det aktuella ärendet gäller ett inslag i "Rapport" som sändes den 11 november 2023 och skildrade en kvinnlig israelisk bosättare som önskade återvända till Gaza efter att det rensats på palestinier.

Hon konstaterade bland annat att tiotusentals judar väntar på att få flytta till Gaza och ta över bara de fick klartecken att området ska etniskt rensas och är säkert.

Anmälarna pekade på att inslaget utgjorde "israelisk propaganda" och romantiserade ett framtida återvändande av israeliska bosättare till Gaza och att kvinnans resonemang – som inte ifrågasattes i inslaget – "förde tankarna till folkmord".

Granskningsnämnden konstaterar i sitt beslut att den intervjuade bosättaren fick stort utrymme att redogöra för sitt perspektiv på frågan om israeliska bosättningar i Gaza utan att få några kritiska frågor från reportern. Perspektivet kommenterades inte heller på något annat sätt. Nämnden konstaterar vidare att betydande uppgifter utelämnades som att de israeliska bosättningarna i Gaza var illegala enligt bland annat FN. Mot denna bakgrund anser nämnden att inslaget gav en ensidig bild av den kontroversiella bosättarfrågan. Nämnden fäller därför inslaget.

Granskningsnämnden fällde i början av mars SVT för för osaklighet i ett inslag i "Rapport" den 23 oktober. I inslaget visades en nämligen en karta över Israel som enligt nämnden var missvisande, till Israels fördel. I februari fälldes den statliga tv-jätten för en annan Rapport-sändning, den 7 oktober, där en historisk redogörelse för Israel–Palestina-konflikten ansågs vara vinklad till Israels fördel med "utelämnade historiska uppgifter om bland annat israelisk ockupation och bosättarpolitik".


Nyheter från förstasidan

Här river NMR tiggarlägret

"Vissa talar, andra agerar." Anordnade "städdag" i ökänt romskt läger i Järfälla kommun.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.