Från det fällda inslaget.

SVT fälls – "råkade" göra V till näst största parti

Publicerad 26 april 2021 kl 17.24

Media. När statliga Sveriges Television rapporterade väljarsympatier i december undrade många om mätningen hade gjorts på SVT:s egen redaktion. Men att V fick 24,2 procent av stödet berodde enligt SVT på ett "misstag" – och nu fälls den statliga tv-jätten i Granskningsnämnden.

Gilla artikeln på Facebook

Det fällda inslaget sändes i SVT Forum den 14 december 2020, i samband med att Moderatledaren Ulf Kristersson skulle hålla ett jultal.

Medan den inrikespolitiske kommentatorn Mats Knutson diskuterade partiernas opinionsläge visade SVT upp vad som uppgavs vara den senaste mätningen från Novus.

Under ungefär en minut och tio sekunder fick tittarna se ett stapeldiagram som visade att Vänsterpartiet hade 24,2 procent av väljarstödet och var näst största parti. Samtidigt pratade Knutson om att Moderaterna var det näst största partiet och att detta var "psykologiskt oerhört viktigt" för dem.

"Rättade" – två dagar senare
SVT medgav att man gjorde fel när man visade att V hade 24,2 procent trots att den verkliga andelen för partiet var 9,7 procent. Det statliga tv-bolaget försvarade sig med att felet upptäcktes först "följande dag". Rättelsen publicerades sedan den 16 december – alltså två dagar efter sändningen – i tablåtexten till programmet i SVT Play.

Men nu fälls SVT av Granskningsnämnden för inslaget, som anses strida mot kravet på saklighet.

"Granskningsnämnden konstaterar att det i inslaget visades ett diagram från en väljarbarometer enligt vilket Vänsterpartiets väljarsympatier låg på 24,2 procent. Denna siffra var felaktig och skulle innebära att Vänsterpartiet var Riksdagens näst största parti, vilket inte stämmer. Inslaget strider därmed mot kravet på saklighet i sändningstillståndet. Att SVT publicerade en rättelse i tablåtexten på SVT Play ändrar inte denna bedömning", skriver nämnden i sitt beslut.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.