När reportrar från SVT:s Västerbottensnytt besökte Sorsele 2003 tecknade de en dyster bild av kommunens framtidsutsikter. Befolkningen krympte stadigt och orten riskerade att försvinna.
Men idag, tio år senare, har utvecklingen vänt och befolkningsminskningen stannat av, rapporterar SVT, som framhåller att det är flyktingarnas förtjänst.
Reportagets rubrik, De är Sorseles räddning, syftar på de 450 invandrare som har kommit till den lilla kommunen som totalt har omkring 2 600 invånare.
De flesta kommuner har problem med utflyttning och en åldrande befolkning och ska vi få någon slags rätsida på det här måste alla människor som kommer hit, oavsett om det är från Skellefteå, Umeå eller Gambia, behandlas som ett värdefullt humankapital, säger Sorsele kommuns tillväxtchef Elin Bergarp till SVT.
Men för bara två år sedan var tongångarna annorlunda från Sorsele kommun, som är en av de kommuner i Sverige som tagit emot flest invandrare i förhållande till sin folkmängd.
Vi har nått toppen och klarar inte av mer, sade Caisa Abrahamsson (S), kommunalråd i Sorsele, när hon i november 2011 uttalade sig om invandringen till kommunen i en intervju i Västerbottens-Kuriren.
Abrahamssons bild av läget i Sorsele bekräftades av en tjänsteman på ortens arbetsförmedling, som även han uttalade sig i Västerbottens-Kuriren.
Vi har ingen marknad i Sorsele att hjälpa alla till försörjning. Det är inte lätt att hitta jobb och nästan omöjligt att hitta praktikplatser om de inte behärskar språket. Det är befängt att tro något annat, berättade arbetsförmedlaren Thomas Johansson för tidningen.
Förra året slog sju så kallade ensamkommande flyktingbarn i Sorsele sönder det boende kommunen försett dem med i vrede över att de inte fick skjuts till ett disco de ville besöka.