IS-morden i Marocko
SVT Rapport fokuserar i sitt inslag på den tänkbart "olagliga" spridningen av halshuggningsfilmen från Marocko, inte på de bestialiska morden i sig.

SVT mer upprörda av "spridningsbrottet" än halshuggningen?

Publicerad 25 december 2018 kl 11.04

Inrikes. I sociala medier kritiseras nu ett Rapport-inslag från julafton gällande det bestialiska islamistiska dubbelmordet i Marocko. SVT:s fokus tycks nämligen vara spridningen av mordfilmen, inte själva morden.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i går som SVT Rapport sände ett nyhetsinslag om dubbelmordet på två unga skandinaviska kvinnor som semestrade i Marocko.

Fokus låg dock på att det kan vara olagligt att sprida filmen, som visar hur en av kvinnorna får halsen avskuren levande. Filmen är så brutal att människor som sett den vittnar om hur den förändrat dem på djupet, och att de ångrar att de någonsin spelade upp den.

Men Rapport berättar inga detaljer om filmen, utan kallar återigen halshuggningen för att kvinnorna hade "knivskador på sina halsar".

SVT hade till exempel kunnat intervjuat Ivar Arpi, som sett filmen och sagt att det är det "värsta jag någonsin sett, det kommer hemsöka mig". Men man valde alltså en annan vinkel.

– Vi har fått en väldigt bra ny lagstiftning som heter olaga integritetsintrång. Den lagen tar sikte på just den här typen av fall när någon sprider uppgifter eller bild på någons utsatta position, säger tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem till SVT angående filmen.

Rapport-inslaget handlar alltså om spridningen av mordfilmen och den nya lagen om integritetsintrång. Tittaren blir informerad om att den som bryter mot lagen kan få fängelse i upp till fyra år.

I sociala medier har flera personer reagerat på var fokus hamnat efter morden, som utanför Sverige blivit en stor internationell nyhet.

"Morden i Marocko och PK- media: Först tiger fakemedia ned den brutala avrättningen i Marocko. När folket delar bilder på vad som skedde, så hotas nu de som delar info med flera års fängelse enligt Rapport 24/12", skriver en person på Twitter.

"Jag personligen skulle aldrig se en sådan film, än mindre dela den. Men nu är vi upprörda över spridnings-brottet och inte över huvudavskiljande-brottet. PK-folket har än en gång blandat bort korten för oss!", skriver en annan användare i ett inlägg.

"Har nu sett detta mycket märkliga inslag. En ny lag som tillkommit för att skydda exvis våldtäktsoffer från att få filmer från brottet spridda, appliceras på halshuggningsfilmen av danskan och norskan i Marocko. Skandal om lagen används för att hålla folk ovetande om islam", heter det också på mikrobloggen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurs inget hinder under coronayran. Aktien dubblades i värde efter konkursutbrottet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus