IS-morden i Marocko

Islamister döms till döden för IS-morden i Marocko

Publicerad 18 juli 2019 kl 17.40

Utrikes. Tre muslimska män döms nu till döden för de brutala morden på danskan Louisa Vesterager Jespersen, 24, och norskan Maren Ueland, 28, som semestrade i Marocko förra året. Det uppger flera medier på torsdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i december förra året som islamister mördade två skandinaviska unga kvinnor i Marocko. Händelsen filmades, och på filmen syns hur en kvinna får huvudet avskuret samtidigt som hon gråter, ber för sitt liv och ropar på sin mamma.

Vänsterliberala medier med sin kulturrelativistiska agenda tonade ned de hårresande dubbelmorden.

SVT spred felaktig information om att kvinnorna fått "knivskador på sina halsar" samtidigt som det framhävdes att morden har "ingenting med islam att göra".

Men i sociala medier reagerade folk med bestörtning. En av dem var SvD-journalisten Ivar Arpi, som såg mordfilmen. Han sade att det var det absolut värsta han har sett.

"Råkade se filmklippet som cirkulerar. Där en av dem får huvudet avskuret. Önskar jag hade det osett. Jag har sett många hemska saker. Ett tag kände jag ett ansvar som journalist att se filmklippen som IS (och AQ) släppte. Men detta filmklipp jag såg, det var värre. Det är det värsta jag någonsin har sett. Det kommer hemsöka mig", skrev han på sin Facebooksida i december.

Nu döms alltså tre män till döden för morden. Innan dådet hade de svurit trohet till Islamiska Staten.

Enligt Aftonbladet heter mördarna Abdessamed Ejjoud, 25, Ouaziyad Younes, 27 och Rachid Affati, 33. De döms till döden för terrorbrott och mord. Alla tre ska ha erkänt morden. I Kvällsposten menas dock att männen troligen kommer få sina dödsstraff omvandlade till livstids fängelse, då Marocko inte genomfört någon dödsdom sedan 1993.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Nya DNA-analyser ger "överraskande" bild av svenskarnas härkomst. Nya buden: Därifrån kom våra förfäder på stenåldern.0 Plus

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kultur

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0 

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0