SVT-reporter åkte på semester till landet hon flydde från

Publicerad 16 mars 2021 kl 17.51

Media. SVT-reportern Abir Shalati, 26, beskriver sig som "stolt flykting". Men så fort hon fick ett svenskt pass reste hon på semester till hemlandet Syrien som hon påstår sig ha flytt från, rapporterar Samhällsnytt.

Gilla artikeln på Facebook

Abir Shalati kom enligt Migrationsverket till Sverige den 9 oktober 2013. Månader senare fick hon permanent uppehållstillstånd och år 2019 blev hon svensk medborgare.

Samma år rekryterades hon också till "Ekot" i Sveriges Radio. Kometkarriären fortsatte därefter och sedan i februari i år är Shalati reporter på SVT.

Så fort Abir Shalati hade fått sitt svenska pass reste hon på semester hem till Syrien. I december 2018 beskrev hon på Facebook hur hon hatade att behöva "vänta på det där vinrötta häftet som heter pass".

I juli 2019 skrev hon att det då var bara några dagar kvar tills hon skulle besöka sitt "hemland, för första gången efter 7 år".

Enligt utlänningslagen upphör en person "att vara flykting om han eller hon av fri vilja på nytt använder sig av det lands skydd där han eller hon är medborgare". Detta gäller dock inte för invandrare som redan tilldelats svenskt medborgarskap och därför inte kan utvisas med rådande lagstiftning.

Abir Shalati har samtidigt profilerat sig som en "stolt flykting" i kampanjer på sociala medier. Bland annat i gruppen "Nysvenskar i Sverige", där hon lyfter fram den snabba karriär hon kunnat göra inom den svenska statsmedian.

På sociala medier har hon också delat "islamistisk propaganda", enligt Samhällsnytt. I Kristianstadsbladets arabiska utgåva Mosaik skrev hon förra året en krönika som gick ut på att bara är en myt att kvinnor förtrycks av islam.

Abir Shalati har inte velat kommentera uppgifterna för Samhällsnytt. Istället har hon raderat bilder och inlägg från sina sociala mediekonton, enligt sajten.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Media

Kritiken mot att Chang Frick fick vara med i SVT

Anne Ramberg och Annika Strandhäll rasar.. "Upplåter tid i TV för en aggressiv man från en värdelös nyhetssajt."0 

Vändningen: Only Fans stoppar inte porr

Sajten river upp sitt beslut.. Uppger sig ha fått "försäkringar" från bankerna.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0