SVT-reporter åkte på semester till landet hon flydde från

Publicerad 16 mars 2021 kl 17.51

Media. SVT-reportern Abir Shalati, 26, beskriver sig som "stolt flykting". Men så fort hon fick ett svenskt pass reste hon på semester till hemlandet Syrien som hon påstår sig ha flytt från, rapporterar Samhällsnytt.

Gilla artikeln på Facebook

Abir Shalati kom enligt Migrationsverket till Sverige den 9 oktober 2013. Månader senare fick hon permanent uppehållstillstånd och år 2019 blev hon svensk medborgare.

Samma år rekryterades hon också till "Ekot" i Sveriges Radio. Kometkarriären fortsatte därefter och sedan i februari i år är Shalati reporter på SVT.

Så fort Abir Shalati hade fått sitt svenska pass reste hon på semester hem till Syrien. I december 2018 beskrev hon på Facebook hur hon hatade att behöva "vänta på det där vinrötta häftet som heter pass".

I juli 2019 skrev hon att det då var bara några dagar kvar tills hon skulle besöka sitt "hemland, för första gången efter 7 år".

Enligt utlänningslagen upphör en person "att vara flykting om han eller hon av fri vilja på nytt använder sig av det lands skydd där han eller hon är medborgare". Detta gäller dock inte för invandrare som redan tilldelats svenskt medborgarskap och därför inte kan utvisas med rådande lagstiftning.

Abir Shalati har samtidigt profilerat sig som en "stolt flykting" i kampanjer på sociala medier. Bland annat i gruppen "Nysvenskar i Sverige", där hon lyfter fram den snabba karriär hon kunnat göra inom den svenska statsmedian.

På sociala medier har hon också delat "islamistisk propaganda", enligt Samhällsnytt. I Kristianstadsbladets arabiska utgåva Mosaik skrev hon förra året en krönika som gick ut på att bara är en myt att kvinnor förtrycks av islam.

Abir Shalati har inte velat kommentera uppgifterna för Samhällsnytt. Istället har hon raderat bilder och inlägg från sina sociala mediekonton, enligt sajten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus