SVT skrotar könskrav i Melodifestivalen

Publicerad 9 november 2020 kl 19.31

Kulturnyheter. SVT hånades och kritiserades efter beskedet om ett nytt krav på att varje bidrag i Melodifestivalen år 2022 skulle ha minst en kvinna som upphovsperson. Men nu stryks regeln.

Gilla artikeln på Facebook

– Målet om jämställdhet och spegling av hela Sverige står fast. Men vi kommer att fokusera ännu mer på att uppmuntra fler att skicka in bidrag samt göra bedömningen på helheten, inte som ett tvingande krav för varje enskilt bidrag, säger Karin Gunnarsson, tävlingsproducent, på SVT:s hemsida.

Melodifestivalredaktionen vill dock "fortfarande åstadkomma samma sak som den ville med den tidigare skrivelsen", enligt SVT. Det vill säga "en jämnare könsbalans bland låtskrivarna".

Kvoteringregeln stryks bara månader efter att den presenterades av den statliga tv-jätten.

– Ett tvång är kanske inte så inspirerande och kreativt, så därför backar vi på det. Vår ambition för ett mer jämställt Melodifestivalen kvarstår och är något vi ska fortsätta jobba med, säger Karin Gunnarsson till Kulturnyheterna.


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Nya studien: Så dog dinosaurierna. Forskare förklarar apokalyptiska händelsen i detalj.0 Plus

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande. MPRT tror sig ha blivit hackade.0