ESO-rapporten
SVT:s Charlotte Bouvin Sundberg ville bland annat veta om Joakim Ruist tagit hänsyn till att hans rapport om flyktinginvandringens kostnader kan få politiska konsekvenser. Ruist blev mållös av den politiska utfrågningen av en vetenskaplig studie.

SVT:s fråga till forskare: Har du "tagit hänsyn" till att din rapport kan användas i valet?

Publicerad 1 juni 2018 kl 09.21

Inrikes. Under torsdagskvällen intervjuades Joakim Ruist, författaren bakom den uppmärksammade ESO-rapporten om flyktinginvandringens kostnader, i SVT Aktuellt. I sociala medier får SVT mycket hård kritik för den politiska intervjun.

Gilla artikeln på Facebook

ESO-rapporten, som släpptes igår, slår fast att en genomsnittlig "flykting" kostar hela 74.000 kronor per år under sin livstid i Sverige.

Sammanräknat blir det en gigantisk summa för alla invandrare.

I torsdagens SVT Aktuellt 21 intervjuades rapportförfattaren Joakim Rusit, nationalekonom och migrationsforskare.

Men det var knappast den mest sakliga intervjun.

– Det är inte lite pengar. Det är signifikanta pengar. Om de inte använts till alla flyktingar hade det kunnat läggas på annat, inleder Ruist.

Sedan vill SVT:s Charlotte Bouvin Sundberg veta varför det över huvud taget är viktigt att ta fram en sådan här rapport. Ruist förklarar att det viktigt som underlag för statens finanspolitik och migrationspolitik, men också att det är viktigt för att informera allmänheten.

För att "kritisera" rapporten hade SVT intervjuat Sandro Scocco, chefsekonom på vänstertankesmedjan Arena Idé. Han säger att kostnaden beror på att invandrarna är överrepresenterade i låglönejobb.

På vilket sätt det är kritik mot rapporten förstår Joakim Ruist dock inte. Charlotte Bouvin Sundberg svarar då att även svenskar utan höga inkomster, som en taxichaufför, kan vara en belastning för samhället.

– Det är en politisk fråga hur stor flyktinginvandring vi ska ha. Det är inte en politisk fråga hur många taxiförare vi ska ha, säger Joakim Ruist.

Charlotte Bouvin Sundberg påstår vidare att "andra" menar att det är en samhällsekonomisk vinst med flyktingar, trots att den nya rapporten motsäger det.

– Det är svårt att säga att det är en samhällsekonomisk vinst med flyktinginvandringen, men det är ju inte därför vi har den, vi har den av humanitära skäl, svarar Ruist.

Charlotte Bouvin Sundberg går sedan så långt som att fråga om Joakim Ruist tror att rapporten kan komma att användas i valrörelsen.

– Har du tagit hänsyn till det när du gör en rapport som troligen kommer bli kontroversiell?, frågar hon forskaren.

Joakim Ruist blir helt ställt av den politiska frågan.

– Om det finns en fråga där människor efterfrågor kunskap och jag levererar kunskap, så tror jag att jag gör nåt bra, säger han.

Joakim Ruist har även skrivit ett blogginlägg om SVT-intervjun.

I sociala medier rasar nu folk mot SVT. 

"Veckans must-see TV är härdsmälta där Joakim Ruist anklagande krävs på svar av SVT för att han forskar på invandringens kostnader. Ruists mållösa reaktion när journalisten ifrågasätter om man borde forska om fakta under valår är talande. Det visar skillnaden mellan forskare som drivs av sanningssökande och journalister som drivs av agendasättande verklighetsmanipulation", skriver nationalekonomen Tino Sanandaji på Facebook där han även hävdar att Sandro Scocco är ett "vänstertroll".

Inte ens Hanif Bali, som portats från Twitter av sin partiledning, klarade av att stå emot tangentbordet längre.

"Att avstå forskning pga resultatet riskerar gynna ngn utgår ifrån att man vet resultat på förhand. Så ser inte seriöst undersökande forskning ut. Ruist driver inte en tes - han presenterar vad notan för festen är", skriver han på Twitter.

"Att han blev tyst är för att er programledare gjorde den nationalekonomiska motsvarigheten att fråga en cancerforskare om de även tittat på benbrott", skriver han i ett annat inlägg.

Fler reaktioner:


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0