Julius Malema.

Sydafrika ska beslagta vitas mark – utan kompensation

Publicerad 2 mars 2018 kl 11.10

Utrikes. Parlamentet i Sydafrika har med förkrossande majoritet röstat igenom ett lagförslag om tvångsöverlåtelse av land från vita jordägare till svarta medborgare. Marken ska överlämnas utan kompensation, skriver Daily Mail.

Dela artikeln

Vita bönder i Sydafrika ska nu fråntas sin mark. Detta efter att lagförslaget "expropriation utan ersättning" passerade med stor majoritet i landets parlament.

Röstsiffrorna var 241 för och 83 emot.

Motionen hade lämnats in av den svarte extremisten Julius Malema och hans vänsterextrema parti EFF. Enligt EFF-ledaren är vita bönder "brottslingar" som stulit de svartas land.

– Vi måste säkerställa att vi återupprättar värdigheten hos vårt folk utan att kompensera de brottslingar som stal vårt land, sade Malema inför parlamentet.

– Tiden för försoning är över, nu är tiden för rättvisa!, fortsatte han.

I dagsläget äger vita farmare 73 procent av den odlingsbara jorden i Sydafrika. Efter apartheidens fall 1994 var siffran 85 procent, men nu ska den alltså ner mot noll.

EFF startades 2013 av Malema, som tidigare var ledare för ANC:s ungdomsförbund. Han uteslöts ur ANC 2012 på grund av sina våldsbejakande åsikter och har upprepade gånger anklagats för rasism.

– Vi i EFF uppmanar inte till folkmord på vita, inte just nu i alla fall, sade han i ett politiskt tal 2016.

Men kritiker kallar den nya lagstiftningen för rasistisk och påpekar att den kommer få förödande konsekvenser för landet. Lagen uppges också strida mot avtal som slöts i slutet av apartheid.

Liknande åtgärder har tidigare vidtagits i grannlandet Zimbabwe, med just katastrofala följder.

Under större delen av 1900-talet var Zimbabwe känt som "Afrikas kornbod". Från landets bördiga slätter exporterades stora mängder vete, majs och tobak till resten av Afrika.

Men det var framförallt landets vita jordbrukare som stod för landets blomstrande jordbruksnäring och långt in på 90-talet ägdes 70 procent av landets åkermark fortfarande av vita. Det var något som dåvarande president Robert Mugabe och maktpartiet Zanu ville ändra på.

År 2000 inledde regeringen jordbruksreformen där de vita jordbrukarna tvingades lämna ifrån sig sin mark samtidigt som de uppmanades lämna landet.

Men konsekvenserna för Zimbabwes jordbruksnäring blev minst sagt förödande. En stor del av landets bördiga jordbruksmark tillföll människor som var lojala Mugabe och inte hade något intresse alls för att odla grödor. Annan mark tillföll svarta zimbabwier som inte visste hur de skulle bruka jorden på ett effektivt sätt.

Först efter att Mugabe tvingades bort från makten i slutet av 2017 har en del vita farmare fått återvända till sin mark.

Den sydafrikanska lagen ska nu granskas av landets konstitutionella kommitté. Förutom en kort och dunkel TT-notis har omröstningen i Sydafrika gått obemärkt förbi i svenska medier.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Utrikes

USA placerar Tomahawk-robotar i Tyskland

Beslutet på Nato-toppmötet.. Kan bestyckas med kärnvapen och har betydligt större räckvidd än de nuvarande systemen.0 

Banker börjar stänga AFD:s konton

Tyska partiet hotas av politikernära branschen.. Finanssektorn börjar stänga av AFD från sina tjänster efter valsuccén.0 

Ultraortodoxa judar ska tvingas göra värnplikt

Historiska beslutet i Israel.. Gruppen har sluppit undan värnplikt sedan staten bildades.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0