Julius Malema.

Sydafrika ska beslagta vitas mark – utan kompensation

Publicerad 2 mars 2018 kl 11.10

Utrikes. Parlamentet i Sydafrika har med förkrossande majoritet röstat igenom ett lagförslag om tvångsöverlåtelse av land från vita jordägare till svarta medborgare. Marken ska överlämnas utan kompensation, skriver Daily Mail.

Gilla artikeln på Facebook

Vita bönder i Sydafrika ska nu fråntas sin mark. Detta efter att lagförslaget "expropriation utan ersättning" passerade med stor majoritet i landets parlament.

Röstsiffrorna var 241 för och 83 emot.

Motionen hade lämnats in av den svarte extremisten Julius Malema och hans vänsterextrema parti EFF. Enligt EFF-ledaren är vita bönder "brottslingar" som stulit de svartas land.

– Vi måste säkerställa att vi återupprättar värdigheten hos vårt folk utan att kompensera de brottslingar som stal vårt land, sade Malema inför parlamentet.

– Tiden för försoning är över, nu är tiden för rättvisa!, fortsatte han.

I dagsläget äger vita farmare 73 procent av den odlingsbara jorden i Sydafrika. Efter apartheidens fall 1994 var siffran 85 procent, men nu ska den alltså ner mot noll.

EFF startades 2013 av Malema, som tidigare var ledare för ANC:s ungdomsförbund. Han uteslöts ur ANC 2012 på grund av sina våldsbejakande åsikter och har upprepade gånger anklagats för rasism.

– Vi i EFF uppmanar inte till folkmord på vita, inte just nu i alla fall, sade han i ett politiskt tal 2016.

Men kritiker kallar den nya lagstiftningen för rasistisk och påpekar att den kommer få förödande konsekvenser för landet. Lagen uppges också strida mot avtal som slöts i slutet av apartheid.

Liknande åtgärder har tidigare vidtagits i grannlandet Zimbabwe, med just katastrofala följder.

Under större delen av 1900-talet var Zimbabwe känt som "Afrikas kornbod". Från landets bördiga slätter exporterades stora mängder vete, majs och tobak till resten av Afrika.

Men det var framförallt landets vita jordbrukare som stod för landets blomstrande jordbruksnäring och långt in på 90-talet ägdes 70 procent av landets åkermark fortfarande av vita. Det var något som dåvarande president Robert Mugabe och maktpartiet Zanu ville ändra på.

År 2000 inledde regeringen jordbruksreformen där de vita jordbrukarna tvingades lämna ifrån sig sin mark samtidigt som de uppmanades lämna landet.

Men konsekvenserna för Zimbabwes jordbruksnäring blev minst sagt förödande. En stor del av landets bördiga jordbruksmark tillföll människor som var lojala Mugabe och inte hade något intresse alls för att odla grödor. Annan mark tillföll svarta zimbabwier som inte visste hur de skulle bruka jorden på ett effektivt sätt.

Först efter att Mugabe tvingades bort från makten i slutet av 2017 har en del vita farmare fått återvända till sin mark.

Den sydafrikanska lagen ska nu granskas av landets konstitutionella kommitté. Förutom en kort och dunkel TT-notis har omröstningen i Sydafrika gått obemärkt förbi i svenska medier.


Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Mer från Utrikes

Snus kan klassas som knark i Ryssland

Moskvapolisen kräver narkotikaklassning.. Förslaget: Minst sex års fängelse för försäljning.0 

Joe Biden kallade 84-årig väljare för "fetto"

Lättkränkt presidentkandidat ilsknade till.. "Låt oss göra armhävningar ihop, låt oss springa, låt oss göra vad du vill, låt oss ta ett IQ-test."0 

Sidor

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0