Inbördeskriget i Syrien och Irak
Arkivbild.

Syrien fördömer "israelisk aggression"

Publicerad 18 mars 2017 kl 14.31
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Syriens regering protesterar mot vad man menar är "israelisk aggression" mot landet sedan israeliska plan natten till fredagen bombat mål i Syrien, skriver Sana.

Gilla artikeln på Facebook

Fyra israeliska stridsplan flög natten till fredagen genom Libanon och bombade mål i grannlandet. Israels flygvapen (IAF) gör på Twitter ingen hemlighet av att man bombade "flera mål i Syrien". Enligt Al-Jazeera är incidenten en av de mest allvarliga mellan de båda länderna sedan inbördeskriget bröt ut 2011.

Syrien avfyrade luftvärnsrobotar mot de israeliska planen och till en början rapporterades att man skjutit ned ett israeliskt plan. Det är något som IAF tillbakavisar. Nedfallande delar från raketer som avfyrades av båda sidor kan ha misstagits för ett träffat plan.

Shiamuslimska Hizbollah var måltavla för de israeliska bomberna, en väpnad grupp som av Israel betraktas som terrorister men som är allierad med Syriens regering i kampen mot Islamiska staten och andra islamistiska grupper i Syrien. Enligt Israels premiär­minister Benjamin Netanyahu ville IAF slå ut en leverans av "avancerade" vapen till den väpnade gruppen. Räderna genomfördes nära Bureij mellan Homs och huvudstaden Damaskus.

De israeliska flygräderna anklagas av Syriens utrikes­departement för att syfta till att "stärka moralen hos terror­grupper som nyligen besegrats av syriska arabiska armén och dess allierade". På Twitter är det flera som anklagar Israel för att hjälpa Islamiska staten.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0