Inbördeskriget i Syrien och Irak
Arkivbild.

Syrien fördömer "israelisk aggression"

Publicerad 18 mars 2017 kl 14.31
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Syriens regering protesterar mot vad man menar är "israelisk aggression" mot landet sedan israeliska plan natten till fredagen bombat mål i Syrien, skriver Sana.

Gilla artikeln på Facebook

Fyra israeliska stridsplan flög natten till fredagen genom Libanon och bombade mål i grannlandet. Israels flygvapen (IAF) gör på Twitter ingen hemlighet av att man bombade "flera mål i Syrien". Enligt Al-Jazeera är incidenten en av de mest allvarliga mellan de båda länderna sedan inbördeskriget bröt ut 2011.

Syrien avfyrade luftvärnsrobotar mot de israeliska planen och till en början rapporterades att man skjutit ned ett israeliskt plan. Det är något som IAF tillbakavisar. Nedfallande delar från raketer som avfyrades av båda sidor kan ha misstagits för ett träffat plan.

Shiamuslimska Hizbollah var måltavla för de israeliska bomberna, en väpnad grupp som av Israel betraktas som terrorister men som är allierad med Syriens regering i kampen mot Islamiska staten och andra islamistiska grupper i Syrien. Enligt Israels premiär­minister Benjamin Netanyahu ville IAF slå ut en leverans av "avancerade" vapen till den väpnade gruppen. Räderna genomfördes nära Bureij mellan Homs och huvudstaden Damaskus.

De israeliska flygräderna anklagas av Syriens utrikes­departement för att syfta till att "stärka moralen hos terror­grupper som nyligen besegrats av syriska arabiska armén och dess allierade". På Twitter är det flera som anklagar Israel för att hjälpa Islamiska staten.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ännu en brandattack mot kyrkan i Tensta

Andra angreppet mot 1100-talskyrkan på några dagar. "Jättetråkigt att det finns personer som gör sådant här."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Myt om "hälsosamma" feta krossad. Tjockisar som "rör på sig" kvar i riskzonen.0 

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0