Inbördeskriget i Syrien och Irak
Arkivbild.

Syrien fördömer "israelisk aggression"

Publicerad 18 mars 2017 kl 14.31
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Syriens regering protesterar mot vad man menar är "israelisk aggression" mot landet sedan israeliska plan natten till fredagen bombat mål i Syrien, skriver Sana.

Gilla artikeln på Facebook

Fyra israeliska stridsplan flög natten till fredagen genom Libanon och bombade mål i grannlandet. Israels flygvapen (IAF) gör på Twitter ingen hemlighet av att man bombade "flera mål i Syrien". Enligt Al-Jazeera är incidenten en av de mest allvarliga mellan de båda länderna sedan inbördeskriget bröt ut 2011.

Syrien avfyrade luftvärnsrobotar mot de israeliska planen och till en början rapporterades att man skjutit ned ett israeliskt plan. Det är något som IAF tillbakavisar. Nedfallande delar från raketer som avfyrades av båda sidor kan ha misstagits för ett träffat plan.

Shiamuslimska Hizbollah var måltavla för de israeliska bomberna, en väpnad grupp som av Israel betraktas som terrorister men som är allierad med Syriens regering i kampen mot Islamiska staten och andra islamistiska grupper i Syrien. Enligt Israels premiär­minister Benjamin Netanyahu ville IAF slå ut en leverans av "avancerade" vapen till den väpnade gruppen. Räderna genomfördes nära Bureij mellan Homs och huvudstaden Damaskus.

De israeliska flygräderna anklagas av Syriens utrikes­departement för att syfta till att "stärka moralen hos terror­grupper som nyligen besegrats av syriska arabiska armén och dess allierade". På Twitter är det flera som anklagar Israel för att hjälpa Islamiska staten.


Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0