Syrien: USA stjäl vår olja

Publicerad 24 augusti 2020 kl 22.18

Utrikes. Syrien anklagar USA för att stjäla landets oljetillgångar. Detta efter att ett amerikanskt oljebolag fått tillstånd att operera på syriska oljefält, med beskydd från Pentagon, rapporterar Newsweek.

Gilla artikeln på Facebook

– De amerikanska ockupationsstyrkorna har, mitt framför ögonen på FN och världssamfundet, vidtagit nya åtgärder för att plundra Syriens naturresurser, inklusive syrisk olja och gas, sade den syriske FN-representanten Bashar al-Jaafari i ett anförande i FN:s säkerhetsråd i torsdags.

Bakgrunden är att ett nybildat amerikanskt företag, Crescent Delta Energy, ingått ett avtal med Syriska demokratiska styrkorna (SDF) – en allians bestående av framför allt kurdiska styrkor.

Avtalet har enligt al-Jaafari som syfte "att stjäla syrisk olja och beröva den syriska staten och det syriska folket de grundläggande intäkter som krävs för att förbättra den humanitära situationen och säkra försörjningsbehoven och återuppbyggandet".

Den syriske diplomaten hänvisade också till att USA:s president Donald Trump har varit öppen med sin ambition att sno åt sig Syriens oljetillgångar. I oktober sade Trump på en presskonferens att han försökte få till en affär med ExxonMobil eller något annat amerikanskt oljebolag för att kunna komma åt det svarta guldet i arablandet.

– Jag älskar olja! har Trump tidigare utbrustit och förklarat att han låter amerikanska styrkor vara kvar i Syrien "endast för oljans skull".

Den USA-ledda koalitionen har som uppdrag att bekämpa IS-krigare och röja undan explosivt material, uppger koalitionen i ett pressmeddelande från i torsdags.

Men samma dag gav Donald Trump återigen sin syn på vad den militära närvaron i Syrien går ut på.

– Som ni vet har vi nästan inget kvar i Syrien, förutom att vi behöll oljan. Vi ska få till någon form av affär med kurderna om det. Vi lämnade landet men behöll oljan, sade presidenten.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Swebbtv stoppade på Youtube – igen

Publicerade vetenskapligt inslag om covid-19. Befarar att kanalen snart kommer raderas helt: "Uppenbar risk."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0