Syrien: USA stjäl vår olja

Publicerad 24 augusti 2020 kl 22.18

Utrikes. Syrien anklagar USA för att stjäla landets oljetillgångar. Detta efter att ett amerikanskt oljebolag fått tillstånd att operera på syriska oljefält, med beskydd från Pentagon, rapporterar Newsweek.

Gilla artikeln på Facebook

– De amerikanska ockupationsstyrkorna har, mitt framför ögonen på FN och världssamfundet, vidtagit nya åtgärder för att plundra Syriens naturresurser, inklusive syrisk olja och gas, sade den syriske FN-representanten Bashar al-Jaafari i ett anförande i FN:s säkerhetsråd i torsdags.

Bakgrunden är att ett nybildat amerikanskt företag, Crescent Delta Energy, ingått ett avtal med Syriska demokratiska styrkorna (SDF) – en allians bestående av framför allt kurdiska styrkor.

Avtalet har enligt al-Jaafari som syfte "att stjäla syrisk olja och beröva den syriska staten och det syriska folket de grundläggande intäkter som krävs för att förbättra den humanitära situationen och säkra försörjningsbehoven och återuppbyggandet".

Den syriske diplomaten hänvisade också till att USA:s president Donald Trump har varit öppen med sin ambition att sno åt sig Syriens oljetillgångar. I oktober sade Trump på en presskonferens att han försökte få till en affär med ExxonMobil eller något annat amerikanskt oljebolag för att kunna komma åt det svarta guldet i arablandet.

– Jag älskar olja! har Trump tidigare utbrustit och förklarat att han låter amerikanska styrkor vara kvar i Syrien "endast för oljans skull".

Den USA-ledda koalitionen har som uppdrag att bekämpa IS-krigare och röja undan explosivt material, uppger koalitionen i ett pressmeddelande från i torsdags.

Men samma dag gav Donald Trump återigen sin syn på vad den militära närvaron i Syrien går ut på.

– Som ni vet har vi nästan inget kvar i Syrien, förutom att vi behöll oljan. Vi ska få till någon form av affär med kurderna om det. Vi lämnade landet men behöll oljan, sade presidenten.


Nyheter från förstasidan

Ännu en brandattack mot kyrkan i Tensta

Andra angreppet mot 1100-talskyrkan på några dagar. "Jättetråkigt att det finns personer som gör sådant här."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Myt om "hälsosamma" feta krossad. Tjockisar som "rör på sig" kvar i riskzonen.0 

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0