Syrier försökte "fly" till Norge via Barents hav – då ingrep ryssarna

Publicerad 29 april 2020 kl 15.02

Utrikes. Tre syriska män försökte bli de första asylsökare som lyckats ta sig illegalt till Norden via en dittills oprövad arktisk rutt. Det slutade med att de greps under dramatiska former av den ryska säkerhetstjänsten FSB vid Barents hav. Männen döms nu till 10 respektive 8 månader i straffkoloni.

Gilla artikeln på Facebook

© Google

Petsjengafjorden ligger några mil öster om den rysk-norska gränsen.

FSB har gått ut med en video som visar hur säkerhetstjänsten ingriper mot syrierna, som färdades i en mindre motorbåt i Petsjengafjorden cirka 35 kilometer från gränsen till Norge.

Händelsen inträffade den 8 oktober förra året, men har blivit känd för allmänheten först nu efter att männen dömts, skriver The Barents Observer.

Filmen visar hur FSB jagar båten både med helikopter och patrullbåt. En FSB-agent avlossar först tre varningsskott med ett automatvapen. Därefter bordar de maskerade agenterna skeppet och griper syrierna.

Under rättegången erkände alla tre män sig skyldiga till brott. Deras visum i Ryssland hade löpt ut och ingen av dem hade visum för att resa till Norge.

Två av syrierna döms till 10 månader i straffkoloni, enligt The Barents Observer. Den tredje kommer undan med 8 månader.

Ellen Katrine Hætta, polischef i norska Finnmark, säger att man inte har sett några andra exempel på illegala invandrare som försöker ta sig till Norge via rutten. Hon befarar inte att många fler kommer att våga upprepa de tre syriernas försök.

– Som jag förstår det gör FSB ett väldigt bra jobb med att kontrollera gränsen, säger Hætta till The Barents Observer.

Särskilt under coronakrisen och efter att Grekland stängt sin gräns har det blivit betydligt svårare för tredje världen-invandrare att ta sig illegalt till Europa via de normala ruttarna.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.