Inbördeskriget i Syrien och Irak
Arkivbild.

Syriskt stridsplan nedskjutet av Nato-understödda jihadister

Publicerad 5 mars 2017 kl 12.29
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Ett syriskt stridsplan sköts under lördagen ned nära gränsen till Turkiet.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt den syriska nyhets­byrån Sana meddelade en militär­källa under kvällen att man förlorat kontakten med planet när det var på spaningsuppdrag.

Turkiska medier uppger att flygplansvraket påträffats och att piloterna hann skjuta ut sig. Deras öde är okänt då de ska ha hamnat långt bakom fiendens linjer.

AP skriver att rebellgruppen Ahrar al-Sham säger sig ha skjutit ned planet. Rebellgruppen är en koalition bestående av flera olika islamistiska och salafistiska grupperingar och samlar mellan 20.000 och 30.000 jihadister.

Liksom Islamiska staten vill Ahrar al-Sham upprätta en islamistisk stat och var tidigare allierad med Jabhat Fateh al-Sham, tidigare känd som Al-Nusra­fronten, som i sin tur är allierad med Al-Qaida.

De islamistiska rebell­grupperna backas upp militärt av Nato-landet Turkiet som även ockuperar de nordligaste delarna av Syrien. Tidigare har USA och resten av Väst­världen, även Sverige, sponsrat islamisterna i förhoppning om att de ska lyckas störta Syriens president Bashar al-Assad. Det stödet vacklar emellertid sedan Donald Trump tillträtt som ny president i USA.

Sana rapporterar dessutom under söndagen om stridigheter mot jihadist­grupperna på landsbygden runt Hama och Idlib. Flera islamister uppges ha dödats i striderna.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0