" /> " /> " />
Taxi Kurir
Taxibil från Taxi Kurir.
Taxi Kurir/Pressbild

Taxibolag säger nej till "svensk chaufför"

Publicerad 2 april 2013 kl 18.06

Inrikes.De stora taxibolagen i Sverige säger nej till kunder som kräver en svensk taxichaufför, det framkommer i en undersökning som Fria Tider har gjort.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider har frågat flera svenska taxibolag hur de ställer sig till önskemål från kunder om att få en svensk chaufför. Bakgrunden är ett flertal uppmärksammade våldtäktsmål de senaste åren då taxichaufförer våldtagit sina kunder, något som gjort att allt fler upplever otrygghet när de åker med chaufförer av framförallt utomeuropeisk härkomst.

Under förra veckan uppmärksammade kvällstidningen Aftonbladet att en kvinna som beställt sjuktransport haft som krav att chauffören ska vara svensk. Artikeln fick stor spridning i sociala medier och i andra tidningar där kvinnan fick finna sig i att bli utpekad som "rasist" efter att ha framfört önskemålet till Västtrafiks taxiväxel.

Det Aftonbladet glömde ta upp är den ökande risken för att utsättas för våldtäkter, ofredanden och andra former av sexuella övergrepp när man åker taxi i Sverige. Så sent som i förra veckan väcktes åtal mot en somalisk taxichaufför efter att denne våldtagit en kvinna som beställt färdtjänst hem från kyrkan.

Taxichaufför åtalas för våldtäkt

Den åtalade taxichauffören arbetade tidigare för Taxi Nyköping - Oxelösund. På taxibolaget känner man till åtalet mot mannen och med det som bakgrund frågar Fria Tider om de har förståelse för om kvinnor som bokar taxi kräver svensk chaufför och om de i sådana fall är beredda att tillmötesgå önskemålet.

"Det finns ju naturligtvis bara ett svar på den frågan som alla borde veta vid det här laget", skriver försäljningsansvarig Mattias Nilsson Modeer i ett mail. Han vill däremot inte precisera vad han menar med det, vare sig via mail eller när Fria Tider ringer upp.

Fallet är inte unikt, förra sommaren chockades många stockholmare av att en 51-årig taxichaufför med utländsk bakgrund kidnappade och våldtog en 13-årig flicka. I samband med rättegången framkom uppgifter om ytterligare en våldtäkt som taxichauffören anklagades för att ha begått mot en 19-årig kvinnlig passagerare ett år tidigare, en våldtäkt han friades för på grund av bristande bevisning.

Taxiförare våldtog 13-årig flicka
Fängelse för taxichaufför som våldtog 13?åring i Spånga

Men det finns långt fler fall, i januari förra året tog SVT:s Uppdrag Granskning i ett flertal program upp taxichaufförer som utsatt kunder för våldtäkter och sexuella övergrepp och trots det fick arbeta kvar för taxibolagen. De fall som fick mest uppmärksamhet var "Anna" och "Linda" som båda våldtogs av taxichaufförer som körde för Taxi Kurir respektive Taxi Stockholm.

I samtliga fall som Uppdrag Granskning tog med i reportaget hade taxichaufförerna invandrarbakgrund, men trots det förhåller sig de båda taxibolagen kallsinniga till kunder som kräver svensk chaufför.

"Nej, vi går inte med på den typen av önskemål", skriver Kicki Erkers, press och marknadsansvarig på Taxi Stockholm, i ett mail till Fria Tider.

"Nej det ska inte gå att beställa chaufför efter nationalitet i någon av våra beställningscentraler", svarar Gösta Ohlsson på Taxi Kurir i ett mail.

Ohlsson försöker samtidigt passa på att skylla problemet med våldtäkter på svarttaxichaufförer. När Fria Tider påminner om Uppdrag Gransknings reportage förra året där inte minst Taxi Kurir hamnade i fokus får vi inget svar.

Svaren vi får är likartade från andra stora taxibolag, inte heller Taxi Göteborg eller Taxi Skåne beviljar önskemål om svensk taxichaufför.

"Kan däremot informera dig om att kvinnliga kunder kan beställa en taxibil med kvinnlig förare", hälsar Taxi Göteborgs Eva Lindahl i ett mail till Fria Tider.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0