Tegnell raderade e-post från myndigheter och experter

Publicerad 14 augusti 2020 kl 11.06

Inrikes. Statsepidemiolog Anders Tegnell har raderat mejl från bland annat myndigheter och experter, avslöjar Aftonbladet. Det kan vara lagbrott, beroende vad det är han raderat.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Aftonbladet som nu avslöjar att Anders Tegnell kan ha brutit mot lagen.

Enligt tidningen har han raderat flera mejl från myndigheter, så kallade experter samt Folkhälsomyndighetens rådgivare Johan Giesecke.

Detta upptäcktes genom myndighetens mejlloggar när Aftonbladet i augusti begärde ut statsepidemiologens e-post.

Agerandet kan vara tjänstefel och olagligt, men det beror på vad som stod i mejlen. En tjänsteman får bara gallra visar typer av e-post.

– Det avgörande är innehållet. Man får inte radera brev eller andra dokument som har tillfört ett ärende någonting av betydelse, som påverkat vad man kommit fram till för ställningstagande på myndigheten. Det är ett direkt tjänstefel. Det är ett lagbrott. Men det är omöjligt att säga om det här är ett formellt fel, säger tryckfrihetsexperten Nils Funcke till Aftonbladet.

Han säger också att det krävs eftertanke när man som tjänsteman raderar e-post och påpekar att Folkhälsomyndigheten knappast saknar lagringsutrymme för att behålla mejlen.

Anders Tegnell besvarar kritiken med att han inte minns att han gallrat något. Men det troliga, enligt honom själv, är att han raderat dem. Han hävdar att det handlar om "arbetsmaterial" som får tas bort.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0