Islamiska staten
Mohamed Harrak, 46.

Islamist försökte ta värvning i armén – nu gripen för att ha förberett terrordåd

Publicerad 23 april 2016 kl 12.59
Av Mattias Albinsson

Utrikes. En 46-årig marockansk man har gripits på den spanska ön Mallorca i Medelhavet misstänkt för att förbereda ett terrordåd mot Spanien, skriver Daily Mail.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen, som identifierats som 46-årige Mohamed Harrak, har bland annat postat kommentarer på internet där han hyllat terrordåden i Paris och har försökt rekrytera jihadister till ett "större terrordåd" som spanska myndigheter nu satt stopp för.

Harrak har erkänt att han ligger bakom kommentarerna på internet och att han försökt rekrytera jihadister, men hävdar att han gjort det på uppdrag av den spanska underrättelsetjänsten CNI.

– Jag är en CNI-agent och de instruerade mig att infiltrera dessa grupper av radikala jihadister, säger han.

Ville bli soldat
Mohamed Harrak har själv sagt att han både försökt ta värvning i armén och få jobb på CNI. Vid båda tillfällena har han dock ratats eftersom han inte är spansk medborgare.

Harrak påstår att han istället erbjöds jobb som "extern partner" till CNI, ett erbjudande han säger sig ha accepterat. Enligt rättegångshandlingar har Harrak använt samma ursäkt tidigare, då i samband med misstankar om narkotikabrott.

Isolerad
Spansk media skriver att den 46-årige islamisten förvaras i ett fängelse i Palma på Mallorca och att han är den enda terrormisstänkta i fängelset. Han hålls isolerad från de andra fångarna under rigorös bevakning.

En häktningsförhandling igår hölls via videolänk med Spaniens Audiencia Nacional, en överdomstol i Madrid som hanterar bland annat terrorrelaterad brottslighet.

Vid förhandlingen gick domstolen igenom en trettonsidig rapport som avhandlar hundratals meddelanden som Harrak skickat till potentiella terrorrekryter. I rapporten finns även texter där Harrak skrivit att 13 november förra året, då 130 människor mördades av terrorister i Paris, var en "underbar dag" och inlägg där han ger sitt stöd till Islamiska statens halshuggning av den brittiska hjälparbetaren David Haines.


Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0